Градският транспорт, на улицата, в училище и изобщо всички публични места крият голям риск от замърсяване и там най-често се пазим от разболяване. Така в много от случаите не взимаме предвид микробите, които са най-близо до нас – в дома ни. Кои са местата, на които те са най-много? 

1. Мивката в кухнята

 
Когато става дума за наличие на микроби у дома, първата асоциация е с тоалетната. В действителност обаче кухнята може би е по-богата на тях. Бактериите най-често са приютявани в кухненските гъби и кърпи за почистване. 
 
Влагата и микроскопичните остатъци от храна са идеална среда за развитие и размножаване на бактерии като Ешерихия коли, Салмонела и Стафилококи. Сифонът и самата мивка също често се обитават от бактерии. 
 
Почистването им само с вода не може ефективно да отстрани бактериите. За целта е необходимо да се използва препарат, след което мивката да се изплакне с разредена белина и вода. Препоръчително е да правим това веднъж седмично. 

2. Дистанционното устройство

 
Когато сме болни, обикновено лягаме на дивана и пускаме телевизора… с дистанционното. То много често се изпуска на земята, около и върху него се кашля, киха, всеки го докосва. Всичко това го прави плодородна почва за бактерии, която, освен всичко друго, и рядко се почиства. 
 
Най-удобният начин за това са дезинфекциращите влажни кърпички. За да не замърсяваме дистанционното, следва редовно да мием ръцете си, а него да почистваме всяка седмица. 
NEWS_MORE_BOX
3. Четката за зъби
 
Още една идеална среда за развитие на бактерии. Тя е влажна, използва се два пъти дневно и се намира в банята. Когато употребяваме четката за зъби, обикновено я оставяме, докато е още мокра. По този начин в нея се съберат бактерии от мивката, ваната и дори тоалетната. 
 
Вместо това , е препоръчително да оставим четката за зъби на сухо и проветриво място, за да има възможност да изсъхне. Можем също така да използваме антибактериална вода за уста, която унищожава бактериите.