Миенето на ръце със сапун и вода е универсално приета практика за ограничаване разпространението на патогенни микроорганизми. Течният сапун обаче, може да бъде заразен с бактерии, и да се превърне от пречистващо хигиенно средство в извор на зарази.
 
Кари Запка от GOJO Industries, САЩ, ръководител на изследване за безопасността на сапуна, заявава, че рискът от подобно заразяване е изключително висок, достатъчен да се превърне в медицински и обществен казус. 
 
Контейнери с течен сапун, който се налива ръчно и многократно, са сред най-разпространената форма на хигиенно средство, предлагано в обществени тоалетни, както и в тези на ресторанти, кина, заведения и други публични учреждения. Различават се два основни вида: едните са напълно запечатани, като нов сапун се слага в тях със запечатан пластмасов пълнител или флакон под налягане, докато вторите са по-прости и имат разглабяща се част, която се отстранява за да се напълни ръчно с течен сапун.
 
Именно вторият тип устройство е сочен за опасен - при самото преливане, течността и съда са оставени в свободен досег със заобикалящия ги въздух, в който се носят достатъчно патогенни микроорганизми, особено в посещавани от много хора помещения като тоалетните на кина, театри, заведения за хранене и други. 
 
За някои това може да стори невероятно, но изследването на Запка и нейният екип го потвърждава с тежки факти. Те проверяват съдовете за течен сапун в тоалетните на няколко училища в щата Охайо, като над 3/4 от тях се оказват контаминирани. Изследователите измерват и количеството бактерии по кожата след като ученици и учители внимателно измиват ръцете си топла вода и сапун. Резултатите им показват, че по ръцете им след измиване има 26 пъти повече грам-отрицателни бактерии, отколкото преди измиване.
NEWS_MORE_BOX
 
Легионела, менингит, петниста треска, тиф, дезинтерия, холера, лаймска болест, пневмония - всички тези болести имат поне по един микрооганизмов причинител у човека, който е грам-негативен.