Известен факт е, че алкохолът влияе на добрия ни външен вид и перфектната ни форма. Редовната му употреба, дори и в малки количества, пречи на отслабването и поддържането на здравословен хранителен режим. Същевременно спиртните напитки провалят позитивния ефект от спортуването и редовните тренировки. За да поддържаме здравословно тегло, изключително важно е да консумираме умерено количество алкохол, и то възможно най-рядко.

 

Пресмятането на калории и ограничаване на храната не е гаранция за здравословно и нискокалорично хранене. Често, пресмятайки поетите калории, се пропуска фактът, че спиртните напитки също са много калорични. Един грам алкохол съдържа 7 ккал, а едно питие концентрат (50 мл) – около 100-120 ккал. Проблемът при консумацията на алкохолните напитки не е толкова в количеството калории, а в начина им на действие върху метаболизма, тъй като това са т.нар. празни калории. 


 

Направени са множество експериментални проучвания, които сочат, че около 80% от приетия алкохол се всмукват в кръвта през лигавицата на устната кухина и стомаха, а останалите 20% достигат до тънките черва. 

 

Само пет процента от изпитото количество спиртни напитки се трансформират директно в мазнини. По-голямата част се преработва в черния дроб, като се разгражда първо до ацеталдехид, а след това до веществото ацетат.  Ацетатът се отразява негативно на  обмяната на веществата в организма. Това се дължи на факта, че ацетатът спира разграждането на мазнините и забавя метаболизма и съответно изразходването на калории. Метаболизирането на алкохола е свързано с повишени потребности от витамини, най-вече от групата В и витамин С, както  и с неефективно усвояване на белтъците от храната.

 

При редовна постоянна консумация алкохолът уврежда витаминния и калиевия баланс на организма, органите на храносмилането и на обмяната на веществата, предимно черния дроб, панкреатичната жлеза и стомаха; сърцето и кръвоносните съдове; лигавиците, върху които алкохолът има силно дразнещо въздействие и спомага за възпаления (гастрит); кожата, вследствие разширяване на кръвоносните й съдове; половото желание и потентността; алкохолът увеличава риска от заболяване от рак на гърлото и устата, на ларинкса, на хранопровода и на задстомашната жлеза. 

 

Диетолозите напомнят и още един факт, неприятен за подлагащите се на диети –приетият алкохол води до обостряне на апетита. Погълнатото голямо количество храна след питиетата допълнително увеличава калорийния прием, а невъзможността той да бъде изгорен е свързана с трансформацията на калориите в мазнини, при това в депата – там където най-малко искаме. Ацетатът от своя страна спира разграждането на мазнините и рискът от напълняване се увеличава.

 

Редовната употреба на алкохол има още отрицателни влияния върху здравословното състояние на организма и добрата физическа форма:

 

 • Осигурява на тялото единствено празни калории, които са излишни.
 • Забавя метаболизма, като влияе отрицателно на цикъла на Кребс.
 • Намалява усвояването на протеина с 20%.
 • Понижава нервната активност.
 • Дехидратира клетките. Колкото по-обезводнена е клетката, толкова по-трудно нараства мускулът.
 • Блокира абсорбцията на елементи като калций, фосфор, магнезий, желязо, калий.
 • Намалява нивата на тестостерон и увеличава тези на естрогена.
 • Пречи на изгарянето на мазнините.
 • Забавя реакциите на тялото.
 • Пречи на координацията на тялото.
 • Намалява физическата сила.
 • Влияе на сърдечносъдовата система – повишава кръвното налягане – сърцето работи повече, за да „изпомпва” кръв в тялото.
 • Изчерпва по-бързо витамините от тялото. Последиците от това са многобройни.

 

Въпреки че алкохолът се поглъща бързо от тялото, той се усвоява сравнително бавно и може да повлияе до 48 часа след приема му. Въпреки това той оказва индиректно влияние върху тялото за по-продължителен период от време – намалява качеството на тренировката и възстановяването.

 

Експерти на НЦООЗ са изготвили препоръки, свързвани със здравословното хранене, и една от тях гласи, че консумирането на алкохолни напитки трябва да бъде в умерени количества, съобразени с физическото и здравословното състояние.

 

Ясно е, че ако искаме да се разделим с ненужните килограми, трябва да сведем до минимум консумацията на спиртни напитки. Но това не означава, че трябва да се откажем напълно от алкохола, защото той има и някои положителни биологични ефекти. Умерената консумация на червено вино ускорява основната обмяна, има антиоксидантно действие.

 

Проучвания сочат, че от 10 до 20 процента от консумираните от възрастните хора калории имат алкохолен произход. Изводът на специалистите е, че редовната злоупотреба с алкохол ни прави дебели.