Хранителната добавка хлорофилин облекчава възпалителните заболявания на червата, включително болестта на Крон и улцерозния колит.

 

Това са установили изследователите от Центъра за изследване на диабета и метаболизма към Университета в Съчуан в Китай и от Медицинския център Cedars Sinai в Лос Анджелис.


 

В допълнение, хлорофилинът значително намалява леталитета, свързан с възпалителните заболявания на червата, загубата на тегло, диарията, скритите кръвоизливи в изпражненията, увреждането на чревния епител и инфилтрацията от възпалителни клетки.

 

Изследването е публикувано в American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology.

 

Хроничните стомашно-чревни разстройства като възпалителните заболявания на червата засягат все по-голяма част от населението.

 

Въпреки че точната причина за възпалителни заболявания на червата не е напълно изяснена, някои допринасящи фактори включват стрес и фактори на околната среда, влиянието на начина на живот и начина на хранене, например висока консумация на месо или риба.

 

Хронично възпаление, аномалия в автофагията - процесът на тялото за отстраняване на увредени клетки и лизозомален стрес - аномалия в лизозомите, водеща до възпаление, също са свързани със състоянието.

 

Настоящите терапевтични подходи за възпалителни заболявания на червата включват терапевтични средства, които потискат имунната система - имуносупресори и хирургична интервенция.

 

Въпреки това, дългосрочната употреба на имуносупресивни терапевтични средства може да доведе до сериозни неблагоприятни ефекти, включително опортюнистични инфекции и дори органна недостатъчност.

 

В това проучване изследователите са установили, че приемането на перорална добавка с хлорофилин - съединение, получено от зеления пигмент, открит в растенията - намалява измененията, свързани с колит и аномалиите в чревния епител при лабораторни модели.

 

Също така консумацията на зелени зеленчуци и хлорофилин може да бъде полезна за възстановяване при възпалителни заболявания на червата, отчасти чрез облекчаване на възпалението и автолизозомния поток - процес, който използва лизозома за разграждане и отстраняване на токсични молекули и органели.

 

Зеленият пигмент, открит в тези храни и добавки, може да инициира сигнализиране за хранене, за да модулира автофагията в клетките, което потиска симптомите на възпалителни заболявания на червата.

 

Консумирането на зелени зеленчуци или прием на добавки със зелен пигмент като хлорофилин може да помогне на пациентите с възпалително заболяване на червата, поясняват учените.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1152/ajpgi.00346.2021