Начинът на хранене има значение както за здравето на чревния микробиом, така и за имунната защита, тъй като балансът на полезните чревни бактерии е пряко свързан с ефективното действие на имунните клетки.

 

Диетата, богата на мазнини увеличава риска от диабет, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и метаболитен синдром.


 

Причината за това е най-вероятно в породеното от храненето възпаление в червата.

 

Имунната защита в червата се регулира главно от действието на CD4 Т-лимфоцитите, които реагират срещу антигени, приемани с храната.

 

Предишни проучвания са показали защитните функции на някои от имунните клетки при метаболитен синдром, а именно - на Th17 тип 3 лимфоидни клетки.

 

Чревният микробиом има ключова роля в регулацията на чревния имунен отговор, но диетата, богата на мазнини, променя чревния микробиом и увеичава риска от развитие на метаболитен синдром поради промяна в метаболизма и имунния отговор.

 

Диетата, която съдържа високи количества мазнини, намалява функциите на полезните Th17 имунни клетки и намалява секрецията на интерлевкин 17 - цитокин, свързан с възпалителните процеси, които се отделя от тези клетки.

 

Този начин на хранене води до дисбаланс в популациите на полезните чревни бактерии, които имат значение за функциите на Th17 клетките, поради което, при намаляване на техния брой, се увеличава риска от развитие на метаболитен синдром.

 

Основните рискови елементи в тази диета са високото съдържание на мазнини, ниското съдържание на фибри и високото съдържание на захари.

 

Високата консумация на захар е основната причина за затлъстяване и метаболитен синдром, тъй като е свързана с повишен растеж на бактерията Faecalibaculum rodentium, което също води до намаляване на популациите на Th17 клетките.

 

Интерлевкин 17 защитава чревната бариера, ето защо когато той е в оптимални нива, червата абсорбират по-малко количество мазнини, с което се намалява и тяхното вредно влияние върху организма.

 

Проучването е предоставило открития за водещата роля на повишената консумация на захар като основен елемент в метаболитния синдром, както и за влиянието на високомазнинната диета върху имунния отговор.

 

Възпалителните промени в червата настъпват след продължително време и откритията поставят фокуса върху бъдещи проучвания за механизмите на възпалението и значението на Th17 клетките в имунната защита.

 

Референции:

https://www.news-medical.net/news/20220922/Dietary-sugar-may-disrupt-gut-microbiota-and-induce-metabolic-complications.aspx

https://doi.org/10.1016/j.cell.2022.08.005