Джобовете, които се образуват по лигавицата при разтегнато дебело черво, се наричат дивертикули. Появата им може да доведе до запек или диария. Показателна за тях е и болката отляво, която се облекчава след отделяне на газове.

До разтягане на дебелото черво, причина за образуването на дивертикулите, се стига след една основна грешка в храненето – консумация предимно на рафинирани въглехидрати и меню, бедно на фибри. При такова хранене в червата се получава лепкаво, сухо съдържимо, което изисква по-усилена работа от тяхна страна. Тази консистенция трудно се предвижва, застопорява се и разширява червото. Възможно е и да се получи спазъм, вследствие напрежението на мускулите за освобождаване на червото.

При наличие на дивертикули е възможно да настъпят и някои усложнения, като възпалението им (дивертикулит), кървене и чревна непроходимост.

За да се избегнат усложненията, както и разтягането на червото, трябва да се придържаме към 3 основни правила:

1. Да консумираме продукти, богати на хранителни разтворими влакнини: такива се съдържат в плодовете, зеленчуците, бобовите култури, пълнозърнести храни, ядки и семена.
За разлика от тях, неразтворимите фибри обаче – например, триците – не са подходяща храна при оплаквания от страна на червата, тъй като те допълнително ги дразнят.

 

2. Консумацията на фибри изисква задължително и прием на достатъчно количество вода, минимум по 2 литра на ден. Приемът на течности през деня по принцип предпазва от затягане на стомаха, така че това е условие за поддържане на чревната проходимост.


 

3. Друг тривиален съвет, но валиден за здравето на корема, е да се предвижда някаква физическа дейност през деня. Достатъчно е дори само ходене по час на ден. Активното движение допринася за раздвижването на червата и стимулира перисталтиката им, което предотвратява констипацията.
 

 

При болка в корема от чревен произход, заради дивертикулите, специалистите препоръчват да се наложи специален режим на хранене. Това ще помогне на червата да се успокоят и отпуснат. За целта трябва да се избягват млечните продукти и се премине към хранене с кашести ястия и меки продукти в продължение на 2-3 дни. Подходящи са пюретата, ястията с меки зеленчуци, супи. На втори етап могат да се включат кафяв ориз, бобови култури, риба, млечно-кисели продукти.


Погрижете се да доставяте на организма си и достатъчно полезни ненаситени мастни киселини, които подпомагат потискането на възпалителните процеси. Те могат да се набавят чрез рибата, лененото масло, зехтина, орехите.

За облекчаване на спазмите и червата е подходящо да се пие чай от мента или лайка, до литър на ден.