Какво представляват кетоните?

Кетоните или кето киселините са съединения, които се произвеждат от черния дроб като алтернативна форма на енергия, когато в тялото има ниско съдържание на глюкоза (кръвна захар).

 


Три кетона – ацетоацетат (ацетоацетна киселина), бета-хидроксимаслена киселина (β-хидроксибутират) и ацетон се произвеждат в черния дроб от свободни мастни киселини (мастни киселини, които са силно ненаситени, тоест съдържат една или няколко двойни връзки). Тялото непрекъснато произвежда малки количества кетони, които да използва за енергия при гладуване, сън и по време на дълги периоди на физическо натоварване.

 

Кетоза (метаболитно състояние, при което организмът използва мазнини и кетони, а не глюкоза като основен източник на енергия) се появява, когато производството на кетони се увеличава поради намалени нива на въглехидрати и повишени нива на мастни киселини. Например хората, които следват строга кетогенна диета (диета с много ниско съдържание на въглехидрати), разчитат на кетони за енергия.

 

Въпреки това, при хора с определени здравословни заболявания, като диабет, високите нива на кетони могат да доведат до диабетна кетоацидоза, състояние, което, ако не бъде лекувано незабавно, може да бъде животозастрашаващо.

 

Как се образуват кетони?

След гладуване или след спазване известно време на диета с много ниско съдържание на въглехидрати, тялото се лишава от глюкоза (кръвна захар) и нивата на инсулин се понижават, което принуждава организмът да изгаря мазнините вместо глюкоза като източник на енергия.

 

В резултат на това изобилието от молекулата ацетил-КоА води до образуването на кетони – бета-хидроксимаслена киселина, ацетоацетат и ацетон – в процес, известен като кетогенеза.

 

Кога се образуват кетони?

Когато тялото е снабдено с достатъчно въглехидрати или може да използва съхранените въглехидрати (от гликоген), то ги използва за създаване на глюкоза - предпочитаният енергиен източник на тялото. Този процес се нарича гликолиза и гликогенолиза.

 

Глюкозата може да се създаде и чрез процес, наречен глюконеогенеза, който произвежда глюкоза от невъглехидратни източници, като лактат.

 

Въпреки това, когато в тялото има ниско съдържание на въглехидрати или глюкоза и няма съхранени такива, то образува кетони, които да използва като енергия. Строгото ограничаване на приема на въглехидрати до по-малко от 50 грама или дори 20 до 30 грама на ден и увеличаването на приема на мазнини до около 70% до 80% от общите калории може да причини образуване на кетони. Тялото е в състояние да използва кетони като гориво, тъй като кетоните преминават през кръвно-мозъчната бариера (част от централната нервна система), а мастните киселини не.

 

Кетоните могат да се образуват по различни причини и при хора с диабет с лош контрол на заболяването.

 

Референции:
1. Dennett C. The ketogenic diet for weight loss
2. Amidor T. Ask the experts: ketosis for weight loss
3. Dhatariya K. Blood ketones: measurement, interpretation, limitations, and utility in the management of diabetic ketoacidosis
4. Dhillon KK, Gupta S. Biochemistry, Ketogenesis