Псориазисът е хронично кожно заболяване характеризиращо се с появата на зачервявания, придружени от дебели белезникави люспи – те могат да се появят във всяка част на тялото. Състоянието е автоимунно – собствената имунна система напада здрави тъкани, понеже ги обърква за вражески нашественици в тялото.
 
Според изследване на щатска фондация за изследване на псориазиса, около 25% от страдащите от автоимунното заболяване са силно чувствителни към глутен и могат да получат алергична реакция при консумирането му.
 
Глутен е названието на група протеини, намиращи се в житните и други зърнени култури – ръж, овес и др. Оттам попада в редица храни – хляб, спагети, зърнени закуски, пасти, бисквити. Най-сигурният начин да се избягва глутена е чрез внимателно прочитане на етикетите, описващи съдържанието на продукта.
 
Повечето хора нямат затруднения с метаболизирането на глутена, но при страдащите от имунологични и други заболявания, глутенът води до редица здравословни проблеми. Най-острата форма на глутенова непоносимост е цьолиакия – автоимунно заболяване, при което имунната система възприема глутена като чужд за тялото и опасен инвазивен агент, което води до рязък имунен отговор, увреждащ стомашната покривка. 
 
Страдащите от псориазис може да нямат цьолиакия, но могат да са чувствителни към глутена, което означава, че той може да им действа като алерген и да води до неприятни последици. Близо 15% от населението има подобна чувствителност.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Изследване, публикувано в Journal of the American Academy of Dermatology разкрива, че при спазване на тримесечна безглутенова диета, нивата на специфични антиглиадинови антитела спада значително при 82% от изследваните хора. Антителата се формират и активизират, когато тялото се опитва да пребори нашественици (патогени или инертни частици).
 
Според специалистите, имунологичните механизми на проявление на двете автоимунни заболявания имат много допирни точки, а трябва да се отбележи и фактът, че сред страдащите от псориазис цьолиакията е много разпространена. Теорията е, че силната стимулация на имунната система от алергени (като глутена при чувствителните хора) активира верижна реакция, водеща до обострянето на други автоимунни състояния.
 
Наличните данни за ефективността на диетата са противоречиви – някои докладват за облекчение на псориазисните симптоми, а други – за недостатъчен или липсващ ефект. Дерматолозите съветват всеки страдащ от псориазис да експериментира с тримесечна безглутенова диета, за да установи дали тя влие на кожните проявления – сърбеж, ставни болки и кожни напластявания.