Пребиотиците са несмилаеми, лесно ферментиращи фибри, които действат като основно гориво на полезните бактерии в нашия гастроинтестинален тракт. Най-често пребиотиците се определят като фруктоолигозахариди или галактоолигозахариди. 

 

Фруктоологозахаридите могат да бъдат открити предимно в зеленчуци като лук, чесън, цикория, аспержи, праз лук, овес или ечемик. Галактоолигозахаридите са част от състава на различни кореноплодни зеленчуци, бобови култури като зелен грах, нахут или леща, както и в някои млечни продукти. Макар и двата типа пребиотиците да звучат почти еднакво, те имат различни предимства.


 

И фруктоологозахаидите, и галактоологозахаридите доказано подпомагат чревната флора. Пребиотиците се разграждат и ферментират в дебелото черво. Те стимулират разпространението на т.нар. “добри бактерии”, които гарантират здравето на храносмилателната ни система.

 

Фруктоологозахаридите са известни с това, че улесняват чревния тракт и намаляват риска от констипацията. Галактоологозахаридите подхранват бифидобактериите и лактобацилите - тези много важни полезни бактерии защитават гастроинтестиналния тракт от вредни патогени, които биха колонизирали в червата и следователно биха били причина за инфекция.

 

Преобиотиците играят важна роля в изграждането на защитна система срещу вредните бактерии. Затова е и много важно когато са ни предписани антибиотици, да приемаме към тях и хранителни добавки, които съдържат пребиотиците и пробиотици. Пребиотиците действат синергично с пробиотиците, за да осигурят балансирана среда на храносмилателната ни система.

 

Пребиотиците често се използват при лечение на стомашно-чревни разстройства.


Продуктът на американската компания Medtrition - Banatrol Plus е предназначен за овладяване на диария от всякакъв произход (инфекциозна, при употреба на антибиотици, при химиотерапия/лъчетерапия, при неправилен хранителен режим и др.). Освен на банановите фибри (които имат доказан антидиариен ефект), Banatrol plus разчита и на пребиотика БИМУНО - фруктоолигозахарид. Тези две съставки потенцират взаимно ползите си и резултатът е бързо и ефективно овладяване на диарията. БИМУНО има и добавена стойност. Освен, че стимулира развитието на добрите бактерии (бифидобактериите), той има и имуномодулиращ ефект: повишава противовъзпалителните медиатори и понижава възпалителните. Така Banatrol plus повлиява положително и възпалителния процес, което още повече стимулира оздравяването.

 

Banatrol plus може да се приема от деца и възрастни; от 3 до 6 сашета дневно. Много добър профилактичен ефект има при онкологично болни, които могат да приемат по едно саше дневно, когато провеждат химиотерапия, за да предотвратят тежък диариен синдром.

 

Banatrol plus може да намерите в аптечната мрежа. Научете повече за продуктите на Medtrition у нас тук.