Резките спадове в нивата на кръвната захар няколко часа след нахранване, срещани при някои хора, водят до по-силно чувство за глад и прием на повече калории.

 

Това потвърждава изследване, част от по-широка програма за анализ на влиянието на различни фактори върху метаболизма на човека. В него са включени учени от университетите King’s College, Харвард, Лийдски, Масачузетски, Нотингамски и др.


 

За някои хора е по-трудно да свалят килограми, дори при контролиран прием на калории с конкретна диета и в основата на затруднението стоят индивидуалните различията в метаболизма.

 

Всяко от изследваните лица носи залепващ се глюкомер, както и електронни устройства, следящи активността и съня на човека. Допълнително, с помощта на апликация се проследява нивото на глад, в колко часа се храни всеки и какво яде.

 

В проучването е събрана и анализирана информация за нивата на кръвна захар на над 1000 човека, след прием на стандартна закуска и свободно избрани храни през остатъка от деня, в рамките на две седмици. Общия брой закуски е 8000, а всички приети хранения са над 70 000.

 

Стандартната закуска се базира на мъфини, притежаващи горе-долу еднакъв брой калории, но различни съотношения нутриенти. Изследвани са и нивата на кръвна захар при гладуване.

 

Дори при прием на еднаква храна, се оказва, че се наблюдават огромни разлики в глюкозата между различните хора. Учените обясняват, че разликите нямат връзка с възрастта, теглото на човека и индекса на телесната му маса.

 

Вместо да изследват пиковете на кръвната захар след нахранване, учените анализират спадовете, които се наблюдават при някои доброволци 2-3 часа след нахранване. При тези спадове се наблюдава значително понижаване на кръвната захар под нормата.

 

Тези с по-големи спадове (Big dippers) имат до 9% по-силен глад и се хранят около 30 минути по-рано от останалите. Оказва се, че на ден приемат около 200-300 калории повече.

 

Д-р Сара Бери обяснява, че отдавна се знае, че глюкозата в кръвта контролира глада, но предходните проучвания са били неточни. „Ние доказахме, че спадовете в кръвната захар са по-добър източник на информация за глада от предходно използвания пик на кръвната захар след нахранване.“

 

Разлики се откриват и в зависимост от това с какво се хранят изследваните лица в различните дни, а също и физическата активност.

 

Проучването показва, че с напредването на технологиите и производството на подобни устройства, следящи подобни параметри на организма, човек по-лесно може да се запознае с тялото си и да осъществи контрол върху него и неговите навици и здраве.

 

Публикацията е направена в Nature Metabolism.

 

Източници:

https://medicalxpress.com/news/2021-04-reveals-hungry.html

https://www.nature.com/articles/s42255-021-00383-x