С настъпването на новата година социалните мрежи се пълнят с иновативни и все по странни диети без никакви научни изследвания и доказателства, че те са безопасни и ефективни. Ето една нова резолюция, която можете да спазвате: Спрете диетата и вместо това започнете да се наслаждавате на храната си.


Много учени насърчават нов подход да се храним здравословното, базиран на начина, по който мислим за самата храна. Различни техники, които насърчават осъзнаването на начина, по който мислим за храната, която искаме да ядем, и могат да се използват при интуитивните упражнения за намаляване на апетита и промяна на хранителните навици.


За да се справите с неработещия диетичен подход, ще е нужно да забравите старите идеи за броене на калориите, които сте възприели, забраняването на любими ястия и измерване на постиженията с числото на кантара.Според данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) около 1,5 милиона от българите страдат от свръхнаднормено тегло, което поставя България сред водещите места и по затлъстяване при децата сред страните от Европейския съюз. Не можем да ви кажем дали диетите са полезни или не, прочетете фактите и вие сами си направете заключение.


Но това означава ли, че диетите са вредни?

Отказът от диетичните навици през това време на годината е особено труден поради привлекателността на хитроумните планове за отслабване. Много установени диетични програми и приложения за диети се опитват да привлекат потребители с обещанието, че не популяризират традиционна диета, само за да наложат ограничителни практики на хранене, след като се регистрирате.


Освен разочарованието от липсата загуба на тегло, диетата се отразява на тялото ви по редица негативни начини. Наред с други неща, ограничителното хранене може да повлияе на паметта и изпълнителната функция, да доведе до натрапчиви мисли за храна и да предизвика повишение на кортизола, хормон на стреса.


Доказателствата сочат, че ограничителната диета и рязката загуба на тегло могат да ви повлияят с негативни  промени, например да забавят метаболизма, да дисбалансират хормоните, които са отговорни за регулацията на глада и да затруднят целта ви за сваляне на теглото. Слабото тялото реагира по различен начин към храната и спорта.


Ако ви е трудно да се контролирате, когато отворите хладилника и видите нещо сладко, може да започнете с това да контролирате какво си купувате. Например, разглеждайки лидл брошура, ще откриете много здравословни варианти на храни, които сте смятали за вредни или калорични. Не забравяйте, че диетата не е само това как тялото ви възприема храната, а това как мозъкът ви го прави. Преглеждайки какви са ви вариантите предварително и обмислянето кое ще ви въздейства позитивно, според което да си правите обстойно описание на това какво в действителност искате да постигнете е ключов психологически елемент. От семейния бюджет българите отделят за храна цели 36,2%, това ни поставя като една от страните на Европейския съюз, която харчи най-много за храна. Това може да се дължи, освен на поскъпналите храни, но и на неправилното предварително планиране.


Как се формират хранителните навици?

Честото хапване на чипс или прекомерен десерт, редовно довеждат до навици, които се засилват с течение на времето.
Навиците могат да се формират както от добър, така и от лош опит. Тортата, например, е нещо, което можем да ядем по време на празненства. Мозъкът свързва яденето на торта с позитивното. Следователно тя може да се превърне в проблем, когато започнем да я ядем безсмислено, когато се чувстваме тъжни или ядосани.


С течение на времето можем да развием редица навици, които ни карат да ядем, когато сме отегчени, ядосани, стресирани, уморени след работа или дори просто гледаме телевизия. 


Като разберете собствените си примки в навиците и задействанията зад тях, можете да помогнете да разрушите задържането, което те имат върху вас, като актуализирате мозъка си с нова информация. Упражненията за внимателност, които ви карат да забавите темпото и да помислите как и защо се храните, могат да научат мозъка ви, че храната за „добро усещане“ всъщност не ви кара да се чувствате толкова добре, колкото си мислите. Практикуването на внимателност всеки път, когато посегнете към храна или решите да я ядете, може да прекъсне цикъла на навиците.


Опитайте предизвикателството

Започнете да практикувате осъзнаване, като забавите темпото и мислите какво ядете и защо го ядете. Не се фокусирайте върху загубата на тегло, ограничаване или премахване на любимите храни от вашата диета. Избягвайте етикетирането на храни като „добри“ или „лоши“. Вашата цел идната седмица е да се съсредоточите върху вкуса и текстурата на храната и как се чувствате преди, по време и след хранене. Може да ви отнеме доста време, докато се научите как да осъзнавате нещата, които ядете, така че се заредете с търпение. Ето едно просто упражнение, с което може да започнете:


Начертайте своите хранителни навици

Използвайте следния метод, така ще работите върху хранително си поведение, което желаете да промените, като прекомерно хапване на сладко или бързо хранене. Знаехте ли, че почти 50% от българите се хранят поне веднъж седмично в заведения за бързо хранене, което е много показателно за навиците и психологията на сънародниците ни и начина, по които хората се влияят от обкръжаващите. Чрез картографиране на вашите навици можете да си подредите новата информация за това как навикът ви се отразява на храненето. 


Може да искате да ядете по-малко през деня, да намалите храната за вкъщи или сладкото, чипса или семките. Няма лошо в това понякога да се наслаждавате на тези храни, но вие сте ги идентифицирали като проблемни. Защо така?


Сега се замислете какво предизвиква вашето поведение. Например стрес, гняв или друга емоция, може да е само наслада от храната. Също така, може да е определен навик, например хапване, докато гледате телевизия или пазаруване, докогато сте гладни.


Нека вашия фокус бъде към резултатите. Преди хранене, си задайте определени въпроси. Какво ще получа аз от тази храна? Как ще се чувствам след приемането на храната? Опитайте да се сетите как се чувствахте последния път, когато ядохте определената храна. Хареса ли ви? Ядохте ли прекалено много? Почувствахте ли се надути? А почувствахте ли вина след като я изядохте? Размишлявайте за това как определена храна ви кара да се чувствате преди, по време и след като я изядете, по този начин мозъкът разполага с актуална информацията, за това колко полезна е и как ви се отразява определена храна.