Свръхнорменото тегло може да предизвика дефицит на витамин D в организма, който да не може да се компенсира чрез прием на хранителни добавки, се установи от британско проучване, представено в PLoS Medicine.

Проучването е мащабно и включва анализ на данните на 42 000 души, като от изследователския екип от Лондонския университетски колеж търсят 12 генетични вариации, за които е известно, че са свързани със затлъстяването. При анализа на данните екипът на епидемиолога Елина Хиппонен открива, че при носителите им е налична склонност към дефицит на витамин D в кръвта. При нарастване на индекса на телесна маса с 10% нивото на витамина пада с 4,2 %.

Според изследователите отслабването влияе положително и на синтеза на витамин D и връща нивото му в нормални граници. За поддържането на добро здравословно състояние авторката на труда препоръчва на хората със затлъстяване да следят редовно стойностите на витамина, за да коригират отклоненията навреме. За съжаление, приемът му под формата на добавки не допринася за намаляване на телесното тегло, уточнява тя.
 
Витамин D е необходим на организма ни за усвояване на калция от хранителните продукти в червата. Той подпомага и имунната система. Има данни, че влияе положително и на настроението. Получаваме го основно от синтеза на кожата под въздействието на слънчевите лъчи и след това от консумацията на съдържащи го продукти, едни от които са млечните.

NEWS_MORE_BOX


В изследването, освен това се намира, че носителите на търсените генетични варианти, не показват задължително склонност към затлъстяване.

Все още няма обяснение на връзката между затлъстяването и ниското ниво на витамин D в кръвта. С това проучване тя за пореден път се потвърждава. Има предположение, че при затлъстяване витамин D като мастноразтворима субстанция се транспортира в мастните тъкани, вместо в кръвта.

Три четвърти от населението на САЩ страда от дефицит на витамин D, 35,7 % - от затлъстяване.

При 76% от българите също се открива сериозен недостиг на витамина, показа проучване и у нас неотдавна.