Добре известно на всички ни е, че хапването е не просто необходимост, то е удоволоствие. Кога бихме му се наслаждавали повече ако не през предстоящия сезон. Покрай коледните и новогодишните празници дори и най-принципните привърженици на здравословното хранене си позволяват някой пропуск. Отделни моменти на слабост са оправдани и обикновено остават без последствия. Хубаво е, че поводи непрекъснато ще се намират в следващите две-три седмици, а удовлетворението от тях ще е оптимално когато се ограничаваме и в поведението си около масата.

Подутия корем, киселините, главоболието, не са много страшни, но със сигурност са неприятни и развалят удоволствието от почивката. Диетичните грешки могат да станат повод за търсене на медицинска помощ, дори в спешен план, включително и в токсикологията. Жлъчната, хипертоничната криза, острия панкреатит или алкохолната интоксикация са само част от усложненията на една неразумна почерпка.

Хранителният режим е част от терапевтичното поведение при редица заболявания като диабета и хипертонията, болести на черния дорб, на бъбреците, смущения в обмяната или усвояването на храната. Особено при последните, поддаването на изкушения в някои случаи може да се окаже много сериозно и придържането към диетичния план е по-строго. При дпуги обаче, препоръките за корекции в диетата трудно се спазват, по празници обикновено изобщо не важат и се стига до декомпенсация. А такава е още по-вероятна когато празниците се нареждат един след друг в кратък период от време, както предстои.

Другият въпрос, вълнуващ по-взискателните към външния си вид лица, е покачването на теглото.  Средно статистическият човек се отпуска в празничния сезон, позволява си повече, наваксва си за недоспиването през работните дни и кантарът реагира по-бързо отколкото се очаква. В тези случаи се стига до извесна доза унилост, депресия, чувство за вина, които не само че провалят настроението след така очакваната почивка, но и понякога са повод за драстични ограничения с не особено положителен в здравословно отношение ефект ... или другата крайност - разочарование от положените усилия и прекратяването им изобщо.


Алкохолът е неделима част от всеки повод за веселие, стига да е в рамките на хубавото настроение. Неразумните количества и лошото качество по-скоро водят до обратен ефект – оскъдни спомени, непристойно поведение, травматични поражения, силно главоболие, гадене с повръщане и още куп неприятности,опорочаващи иначе така чаканите новогодишни празници.

За да направим празника си незабравим, за да се насладим на почивните дни, е по-добре да се съсредоточим в планове за обстановката, външния си вид и динамиката на вечерта, а не в това колко ястия ще има и какво и колко можем да си позволим защото е Коледа или Нова Година или как по-бързо и ефективно да повишим промила на алкохла в кръвта.

Част от програмата на предстоящите дни са и пиротехническите устройства. Травмите, до които би довело неправилното боравене с тях, могат да инвалидизират човек за цял живот. Не само невръстни деца са изложени на опасност при достъп до пиротехника. Самочувствието и рисковото поведение сред подрастващи и възрастни не рядко е повод за нещастни случаи.

Настроението е най-важно за празничната вечер, а то зависи от много фактори. Кой от тях има преимущество е индивидуална особеност, но доброто общо физическо и психическо състояние, макар и недооценявано от повечето хора, излиза на преден план за всеки.

Весели празници!