Към причините, водещи до възпалителни процеси на чревната лигавица се отнасят различни заболявания (болест на Крон, хроничен улцерозен колит), също така грешки в диетата, прием на антибиотици и други. Често пациентът свързва консумацията на точно определен вид храна с началото на симптомите, тоест съществуват т. нар. тригерни храни, отключващи възпалителните реакции на чревната лигавица.
 
Най-честите симптоми са чувство за дискомфорт в засегнатия участък на червата, болка, подуване и повишено отделяне на газове. Освен това има промени в честотата на изхожданията, както и наличие на патологични примеси (слуз, кръв). Периоди на диария е възможно да се редуват с периоди на запек. При тежки форми на възпаление е възможно засягане на общото състояние – отпадналост, повишена температура, умора, безапетитие и други.
 
При болестта на Крон е възможно засягане на различни участъци по цялата дължина на храносмилателния тракт (от устна кухина до анус). За разлика от това при хроничния улцерозен колит възпалението се локализира основно по дебелочревната лигавица.
 
Вследствие на възпалението, чревната лигавица започва да функционира непълноценно, тъй като са нарушени свойствата й на разграждане и резорбция на хранителните вещества. Някои от невсмуканите вещества предизвикват ускорен пасаж на чревното съдържимо и като резултат се стига до диария. Пример за това са мазнините, поради което се препоръчва намаляване приема на наситени мастни киселини, като същевременно се повиши приемът на омега-3-мастни киселини, които имат доказано противовъзпалително действие.
 
Специалистите препоръчват воденето на бележници, в които пациентите описват консумираните от тях храни. Срещу всяка храна се отбелязва как се повлияват симптомите им – дали състоянието се подобрява или влошава при консумацията на съответния продукт. По този начин се индивидуализира менюто на всеки отделен пациент.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Присъствието на храни, богати на фибри, е една от основните препоръки за поддържане на балансирано и здравословно хранене. За разлика от това правило, при наличието на възпалителни процеси в червата се налага силно редуциране на баластните вещества. Причината е, че те дразнят увредената лигавица, което води до допълнително потенциране на възпалителния процес.
 
Храни, които имат богато съдържание на фибри, са: пълнозърнести тестени изделия, повечето бобови култури (боб, леща, фасул), трици, овесени ядки, броколи, карфиол, зеле и други. Повечето цитрусови плодове също влизат в съображение при наличие на възпалителни процеси в чревната лигавица.
 
Препоръчва се консумацията на картофи, моркови, бял ориз. Освен това е от значение достатъчният прием на белтъци с храната. Основно се избират нетлъсти меса – пилешко (без кожа), пуешко, заешко и телешко.
 
Консумацията на прясно мляко при някои пациенти се преустановява, поради развитието на лактозна непоносимост. Тя се дължи на липсата на ензим, който разгражда млечната захар (лактоза). Причината е, че поради възпалителните процеси се разрушават клетките, имащи отношение към синтеза и отделянето на този ензим.
 
Суровите плодове и зеленчуци също могат да дразнят лигавицата на червата поради наличието на баластни вещества. При термична обработка част от тях се разрушават, поради което се препоръчва на пациентите да ги консумират варени или печени. Пържените храни се изключват или поне силно се редуцира тяхната консумация.
 
Кофеинът може да засили мотилитет на червата и честотата на диарийните изхождания да се увеличи. Поради тази причина се изключва кафето и останалите напитки, съдържащи кофеин. Консумацията на газирани напитки от своя страна е възможно да засили образуването на газове, които водят до допълнителен дискомфорт.
 
От значение е храненето през деня да бъде често (5-6 пъти), на малки порции. Това осигурява по-добро смилане и последваща резорбция на хранителните вещества. 3836