Деменцията е състояние, което води до значително влошаване на качеството на живот и нарушения в паметта, мисленето, способността да се вземат решения и капацитета за справяне с ежедневните дейности. Това е една от водещите причини за летален изход и зависимост от здравни грижи в световен мащаб. Тъй като деменцията е необратимо състояние, наличните терапевтични подходи са с ограничена възможност за осигуряване на ефективно лечение. Ето защо ключово значение има превенцията и ранното установяване на когнитивния спад.

 

Някои фактори от ежедневието, каквито са нивото на физическата активност, начинът на хранене и качеството на съня могат значително да повлияят на когнитивните функции. В проучване, публикувано в Global Transitions, китайски учени са проследили ефекта от приема на натрий, калий и отношението натрий-калий в диетата върху когнитивния капацитет на 4213 участници на възраст над 50 години. За оценка на резултатите са били използвани когнитивни тестове. Проучването е показало, че високият прием на натрий, който се съдържа в готварската сол, и високото отношение на количеството калий-натрий, приемани с диетата, повишават риска от нарушения в паметта в напреднала възраст.


 

От друга страна, високият прием на калий осигурява защитна функция за мозъка и участниците, които са били приемали повече калий, са имали по-добро когнитивно представяне.  Високата консумация на сол е свързана със значителен риск за здравето, тъй като увеличава риска от хипертония, инсулт и коронарна болест на сърцето. От своя страна, хипертонията, сама по себе си, представлява рисков фактор за развитие на деменция. Проучвания в лабораторни условия са показали, че високата консумация на сол има невротоксично действие и увеличава натрупването на амилоидни плаки в мозъка. Също така, тя влияие на здравето на кръвоносните съдове в мозъка и другите части на тялото, което също повишава риска от когнитивен спад и деменция.

 

Солта причинява нарушения в чревния микробиом, което предизвиква имунен отговор. Той намалява притока на кръв до мозъка, ускорява когнитивния спад и увреждането на мозъчните съдове. Понижаването на консумацията на сол значително намалява и риска от деменция, тъй като влияе на кардио-метаболитното здраве и нивата на възпалението. 

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7504986/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589791822000111?via%3Dihub