Хранителният режим има значително влияние върху нормализирането и профилактиката на нивата на билирубин в кръвта. 
 

Всяка консумация на храни и напитки изисква усилена работа от страна на черния дроб. Тъй като различните хранителни вещества и субстанции се абсорбират и преработват по различен начин, някои от тях са по-полезни за черния дроб, следователно за поддържане нивото на билирубин в кръвта, от други.

 


Състоянието, при което имаме високи нива на билирубин в кръвта, се нарича жълтеница.

 

Жълтеницата е заболяване, което се причинява от натрупването на билирубин в кръвта. Този билирубин се освобождава при разпадането на червените кръвни клетки и е с жълт цвят. Жълтеницата причинява пожълтяване на кожата, очите и венците. Заболяването се причинява от проблем в някой от трите етапа в производството на билирубин.

 

Причинява се също така от недостатъчност на черния дроб или чернодробно заболяване, тъй като черният дроб е отговорен за филтрирането на билирубина от кръвта.

 

Каква е препоръчителната диета при жълтеница?

Диетичните режими варират в зависимост от тежестта на жълтеницата и от основните заболявания. Храните и напитките, които трябва да се консумират при висок билирубин, включват: 

 

Вода 
Един от важните начини за възстановяване от жълтеница е хидратацията. Водата спомага за бързото храносмилане и помага за „отмиването” на токсините от бъбреците и черния дроб. Необходимо е да се пият поне 2 литра вода всеки ден.

 

Плодове и зеленчуци 

Пресните плодове и зеленчуци също ограничават увреждането на черния дроб, тъй като съдържат фибри и мощни антиоксиданти. Освен това те помагат при лошо храносмилане. Съдържат и благоприятни за черния дроб хранителни вещества. Някои от тях са: 

 • Червени боровинки, боровинки и грозде 
 • Цитрусови плодове
 • Папая и диня 
 • Тиква 
 • Сладки картофи и сладък картоф 
 • Домати 
 • Моркови и цвекло 
 • Джинджифил и чесън 
 • Кръстоцветни зеленчуци - броколи, карфиол, брюкселско зеле 
 • Авокадо 
 • Спанак и зелена салата 

 

Кафе и чай 
Високи дози антиоксиданти се съдържат и в кафето и билковите чайове. Те помагат и при храносмилането. В умерени количества кафето намалява риска от чернодробни заболявания, рак и фиброза, като забавя развитието им. 
 

Пълнозърнести храни 
Големи количества благоприятни за черния дроб хранителни вещества се намират в пълнозърнестите храни. Те съдържат здравословни мазнини, фибри, антиоксиданти и минерали. Установено е, че овесът е богат на бета-глюкан и подобрява функцията на черния дроб, когато се консумира непрекъснато в продължение на 12 седмици. 
 

Ядки и бобови растения 
Ядките и бобовите растения са богати на антиоксиданти, витамин Е и фенолна киселина. Те са богати и на фибри и здравословни мазнини, които са полезни за нормалното функциониране на черния дроб. 
 

Постни протеини 
Тофу, бобовите растения и рибата се считат за постни протеини, които оказват по-малко въздействие върху черния дроб, докато червеното месо го натоварва допълнително.

 

Кои са храните, които трябва да се избягват при висок билирубин? 

Трябва да се избягва консумацията на висококалорични продукти с ниско съдържание на фибри, като плодови сокове и смеси. Трябва да се избягват и сиропи с високо съдържание на фруктоза, тъй като той са силно преработени и съдържат рафинирани захари. С какво да внимаваме още:
 

Алкохол
Алкохолът е токсичен и вреден за черния дроб. Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до фиброза на черния дроб, хронично възпаление и намалена чернодробна функция. При високи нива на билирубина, трябва да се изключи алкохола напълно.
 

Рафинирани въглехидрати
Храни като бял хляб, макаронени изделия, газирани напитки и печива съдържат огромни количества рафинирана захар. Неоправданата рафинирана захар и въглехидрати могат да влошат функцията на черния дроб, да доведат до повишаване на билирубина, затлъстяване и диабет тип 2.
 

Пакетирани, пушени и консервирани храни
Опакованите с високи нива на консерванти, както и консервираните и пушените храни, трябва да се спрат. Например консервираните зеленчуци и деликатесните меса съдържат прекомерно количество сол, което може да дехидратира организма, да натовари повече черния дроб и да затрудни храносмилането.
 

Наситени и трансмазнини
Диетата при висок билирубин изключва наситените и трансмазнините, тъй като те повишават инсулиновата резистентност. Неконтролираната консумация на наситени и транс мазнини е свързана както със затлъстяването, така и с недохранването, което води до рискове за черния дроб.

Някои млечни продукти също съдържат прекомерно количество наситени мазнини, включително пълномаслено мляко, сирене, пълномаслени кисели млека и кашкавал, и трябва да се избягват.
 

Ракообразни, сурова или недостатъчно сготвена риба
Ракообразните, недостатъчно сготвената или суровата риба могат да съдържат бактерии, вируси, паразити и други токсини, които могат да заразят и увредят храносмилателните органи, включително черния дроб.
 

Говеждо и свинско месо
Говеждото и свинското месо съдържат желязо, мазнини и животински аминокиселини, които трудно се усвояват от увреден черен дроб, което също води до повишаване на билирубина в кръвта.

 

Референции:

https://flebo.in/health/what-food-should-you-include-avoid-in-your-jaundice-diet/

https://www.blkmaxhospital.com/blk-blog/title/worst-and-best-foods-for-jaundice-patients

https://www.livestrong.com/article/484921-diet-for-high-bilirubin/