Количеството на въглехидратите, които се консумират, е от водещо значение в хранителния режим на диабетика. Правилното доставяне на въглехидрати на организма, гарантира и успешен контрол и постигане на устойчиви показатели на кръвната захар.

Приемът на въглехидрати води до повишаване на кръвната захар. Същевременно обаче те не бива да се изключват от хранителния режим, тъй като са необходими за доставяне на енергия.

Поддържането на баланса по осигуряване на въглехидрати за организма е от съществено значение за поддържането на доброто здравословно състояние и добра дългосрочна прогноза за засегнатия от диабет.

Този баланс се постига чрез правилен избор на въглехидрати, прием на допустимо определено количество и планово разпределение за деня.

Важно е да се знае, че допустимото количество въглехидрати за деня зависи и от физическата натовареност и медикаментите, които се взимат.


По колко въглехидрати?

Западните специалисти препоръчват консумация на 45-60 грама въглехидрати на ядене. Възможно е да се нуждаете от повече или по-малко въглехидрати според това как се контролира диабетът при вас. При всички случаи подходящите количества следва да се определят индивидуално от диетолог, според личните показатели от назначени изследвания.

След като вече е известно полезното количество въглехидрати, то може да се премине към избор на продукти и определяне големината на порциите.


 

В кои храни се съдържат въглехидрати?

Освен в зърнените и тестени продукти като хляб, мюсли, ориз, бисквити и др., въглехидрати се съдържат в:

  • плодовете и соковете,
  • млякото и други видове млечни продукти,
  • бобови култури – стар боб, соя, грах и други, както и продуктите, произведени от тях като вегетариански хапки,
  • зеленчуци, съдържащи нишесте, като картофи,
  • всички продукти и напитки, в чиито състав присъства захар и/или брашно, като бисквити, кексове, бонбони, газирани напитки, сладкиши, боза и пр.


*Пояснение: Въглехидрати има и в зелечуците, които не съдържат нишесте, но в минимално количество.

 

По колко въглехидрати съдържат?

Масата на продуктите не е равна на количеството въглехидрати, които съдържат дори, когато става въпрос за парче кекс. От тук идва и заблудата, че диабетикът категорично не трябва да хапва тестени изделия. Напротив, той може да си позволи, но в ограничено количество като част от цялостно изграден режим.


Следният списък може да улесни изчисляването на количеството въглехидрати в продуктите.

 

По 15 грама въглехидрати се намират в:

 

  • 1 малко парче свеж плод – около 100 - 115 г,
  • ½ чаша замразени плодове,
  • ½ филийка (30 г) хляб,
  • 2 с.л. овесени ядки,
  • на дъното на чинията боб или леща (1/2 чаша готов продукт),
  • 85 г картофи,
  • 2 малки бисквити,
  • 2/3 чаена чаша плодово мляко, обезмаслено,
  • парче кекс 5 х 5 см,
  • ½ чаша сладолед,
  • 1 с.л. сироп, сладко, конфитюр, захар или мед,
  • 1 купа супа,
  • 1/2 порция лазаня или подобно ястие с паста,
  • 6 панирани пилешки хапки,
  • ¼ порция пържени картофи (десетина от тънко нарязаните).

NEWS_MORE_BOX

 

Мазнини, белтъчини, сол...

  • Когато се изчислява количеството въглехидрати на ядене, трябва да се взимат предвид и останалите основни хранителни вещества, които се поемат. Белтъчините и мазнините балансират усвояването на въглехидратите и отделянето на захар в кръвта. В този смисъл пържените картофки могат да се комбинират с парче месо и гарнитура от зелен фасул за обяд, а допустимото количество кекс с чаша обезмаслено кисело мляко за закуска.
  • При закупуване на продуктите е добре да се следи за количество въглехидрати в тях, за да се определи допустимата порция.
  • Проверявайте общото съдържанието на въглехидрати, то включва тези от захари, нишесте и фибри.
  • В случай, че се налага редуциране на теглото, трябва да се съблюдава и съдържанието на калории.
  • Наситените и трансмазнините следва да се избягват, за да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания.
  • При високо кръвно налягане трябва да се ограничава приемът на сол (натрий).