Хора с хронични бъбречни заболявания споделят една обща слабост – не са способни да се справят адекватно с фосфора в телата си и той често достига токсични нива.
 
Фосфор се намира не само в месото, но е и често срещана добавка в множество месни продукти. Той е важен елемент за доброто зъбно и костно здраве, а фосфолипидите са основен структурен компонент на почти всички клетъчни мембрани. Неговите завишени нива обаче, могат да имат тежки последици за нервната система на човека.
 
Дори и при леки форми или изостряния на подлежащо бъбречно състояние, поемане на нормални количества фосфор с храната, може да предизвика сериозни сърдечносъдови и неврологични проблеми и да доведе дори до фатален изход.
 
Дори няколкоседмична диета е достатъчна, за да понижи значително токсичночноста на минерала, както е демонстрирано в скорошно изследване, проведено от екип под ръководството на д-р Шарън Моу от медицинския университет на Индиана, САЩ.
 
Екипът е изследвал ефекта на различните нива на фосфор, приеман с храната при пациенти с бъбречни заболявания. Пациентите са били поставени под болнично наблюдение и на строго вегетарианска диета в продължение на една седмица, а следващата седмица са били хранени само с висококачествени месни продукти. Този цикъл е бил повтарян няколко пъти, като в края на всяка седмица се взимали кръвни проби от доброволците.
 
Въпреки че и двата варианта на хранене са със сходни белтъчни и фосфорни концентрации, при вегетарианската диета пациентите са имали много по-малко кръвен фосфор и са отделяли много по-малко от минерала с урината си, отколкото при диетата на месна основа, което ясно показва, колко повече фосфор приемат месоядните.
NEWS_MORE_BOX
 
Учените не са убедени за точната причина, но предполагат, че зърнено-зеленчуковата диета обуславя значително по-умерено отношение в приема на фосфати към белтъци, което силно облекчава метаболизма. 
 
Също така, важно е да се отбележи, че в тази диета повечето от фосфатите са във формата на фитинова киселина. Наричана още фитат, тя е високомолекулно съединение съдържащо фосфор, което обаче не се абсорбира от човешкото тяло. Около 75% от фосфора във вегетарианската диета е заключен в тези молекули, но остатъкът от 25% е напълно достатъчен да задоволи нуждите на организма от минерала, без да предизвиква натрупване, интоксикация и нежелани странични ефекти.