Знаете ли, че ксокоатл е шумна напитка? Да, става въпрос за същия шоколад, когото обожаваме независимо от агрегатната му форма – твърдо парче или гореща напитка.


Преди столетия, когато създателите на този еликсир бъркали течността от изпечените какаови зърна – между другото в комбинация с черен, червен пипер и канела – се получавала пенеста консистенция, която издавала специфичен шум. Така че, дори мехурчетата днес не могат да представляват запазена марка...

Едно е ясно, от древните маи, през толтеките и ацтеките и испанските конквистадори, какаовото дърво – какахуакуахуит – е дар от боговете.

Благоприятното действие на шоколада, на черния шоколад, се дължи на богатството му на полифеноли – едно блокче от 50 грама съдържа два пъти повече от тези полезни растителни вещества, отколкото чаша червено вино и с една шеста повече от стандартна чаша зелен чай, получена след дълга запарка по традиционен начин.

Основните полифеноли на какаото са същите като на зеления чай – катехините и техните полимери проантоцианидините, които са признати за силни антиоксиданти и могат да съставляват от 12 до 48% от теглото на зърната.

Това обяснява и защо черният шоколад има изключително силна антиоксидираща активност – чаша от напитката, например, е с 5 пъти по-висока активност от чаша черен чай, 3 пъти по-висока от чаша зелен чай и два пъти по-висока от чаша червено вино.
 

 


Какви са благоприятните ефекти на шоколада за организма ни...

Първо, шоколадът е бил известен с това, че отнема умората. Казват, че императорът Монтесума изпивал на ден по 50 чашки от тъмната пенеста течност и сигурно е помагала щом славата на шоколада продължава до днес и като афродизиак. Монтесума имал 500 жени.

Дори днес учените не могат категорично да потвърдят това действие на какаото, иначе и производството на едни определени таблетки би било излишно. Вероятно плацебо ефектът или самовнушението тук играе роля вместо шоколада, но научно доказано се оказва, че в какаовите зърна се откриват терапевтични свойства срещу ангина и нарушено кръвообращение. Не веднъж се получи в изследвания, че черният шоколад подобрява сърдечносъдовото здраве. Естествено, за да има влияние в тази насока, какаовото произведение трябва да се разглежда в неговия чист вид, без захар.

Индианци куна от островите Сан Блас, близо до Панама, до днес приготвят какаото по аналогичен начин на древните ацтеки, като консумират поне по 5 чаши от напитката на ден, която има нехарактерен за нас солен вкус. И колкото и да е странно въпреки присъствието на тази вредна „бяла прах“ сред местните жители не е регистриран случай на високо кръвно налягане, което прибавя недвусмислено още една към ползите му за здравето.

Това свойство на какаото да потиска кръвното вероятно се дължи също на антиоксидантите в него. Приемането им в голямо количество, каквото се съдържа в какаовата маса несъмнено увеличава антиоксидиращия капацитет на кръвта и намаля окислението на белтъците, отговорни за образуването на атероматозните плаки.

За съжаление, този полезен ефект на какаото изчезва, когато се консумира с мляко, тъй като то намаля абсорбцията на полифенолите.

NEWS_MORE_BOX


Смята се, че какаото потиска и функциите на някои от кръвните клетки, тромбоцитите, с което намалява рисковете за образуване на кръвни съсиреци. Склонна към повишено кръвосъсирване кръв? Не, и с профилактични дози черен шоколад...

Дали шоколадът е ефективен срещу рак? Не бързайте да отхвърляте тази възможност, докато сладкото изкушение не би могло да носи терапевтичен ефект, тепърва изследванията за какаовите полифеноли са започнали в тази насока, а те са обнадеждаващи засега.

Проантоцианидините от шоколадовата паста забавят развитието на някои видове рак при лабораторни изследвания и по-специално на рак на белия дроб.

Полифенолите на какаото потискат рецептора EGFR, който играе съществена роля за растежа на раковите клетки и ангиогенезата. Естествено, необходими са още изследвания, които да определят със сигурност противораковия потенциал на какаото.

20 грама черен шоколад на ден с минимум 70% какаово съдържание може да осигури на организма порция полезни полифеноли и от тук да намали риска от сърдечносъдови заболявания и рак.


Черният шоколад може да се приеме и за неутрален хранителен продукт по отношение влиянието му върху холестерола в кръвта.

Какаовите зърна съдържат между 50-57% мазнини. Въпреки че те са наситени 35% от тях се падат на олеиновата киселина, която е мононенаситена – среща се главно в зехтина и е известна с положителния си ефект върху сърдечносъдовата система. Освен това основният липид в него – стеариновата киселина – се абсорбира слабо от организма, като една малка част от нея, 15%, се превръща в олеинова киселина в черния дроб.

Но благоприятните въздействия на шоколада все пак са в полифенолите му... Повече, отколкото на виното и зеления чай!

 

 

По книгата "Храни срещу рака" на д-р Ришар Беливо и д-р Дьони Женгра, ИК "Колибри"