Доброто хранене е важно за цялостното здраве на организма. Това е особено вярно за хората, които страдат от муковисцидоза (кистична фиброза). Животът с муковисцидоза може да създаде значителни предизвикателства, които включват проблеми с приема на хранителни вещества и усвояването на мазнини, както и проблеми с апетита.


Как муковисцидозата засяга тялото?

Муковисцидозата е рядко наследствено заболяване, за което няма открито лечение. Ако и двамата родители са носители на мутацията на гена за болестта - CFTR (Cystic Fibrosis Transmembrane Conductance Regulator), съществува 25% риск детето им да се роди с това разстройство.Муковисцидозата влияе неблагоприятно върху епителните клетки на тялото, чиято функция спомага за регулирането на баланса на сол и вода в организма. Тези клетки се намират в потните жлези, панкреаса и белите дробове, където съответно се образуват пот, слуз и храносмилателни сокове. При хората с муковисцидоза тези секрети имат повишена плътност, което може да причини значителни проблеми с дишането, усвояването на хранителни вещества и храносмилането.


Често хората с муковисцидоза развиват и екзокринна панкреатична недостатъчност, което може да доведе до допълнителни проблеми с храносмилането поради прекомерно количество слуз в панкреаса. Тази слуз блокира панкреасните ензими да достигнат до червата, където те обикновено поддържат храносмилателния процес. Без доставянето на ензимите на правилното място се блокира усвояването на мазнини, протеини и въглехидрати, заедно с витамини и минерали. Всички те са важни за растежа на организма.


Как муковисцидозата влияе на хранителните нужди?

Без достатъчното набавяне на протеини, мазнини и други хранителни вещества е по-трудно да се избегне настинка и други инфекции. Също така е по-трудно за тялото да поддържа белите дробове чисти и здрави. Може също така да се развие поднормено тегло.


При муковисцидоза храненето трябва да бъде балансирано, състоящо се от мазнини, протеини, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Трябва да се увеличи количеството на тези храни в диетата, за да е сигурно, че тялото е в състояние да абсорбира достатъчно от тези необходими хранителни вещества.

 

 • Протеини: Храните с високо съдържание на протеини, като - говеждо месо, пилешко месо, яйца, риба и соя, са важни за предотвратяване на загуба на мускулна маса.
 • Цинк: Храните с високо съдържание на цинк включват - боб, спанак, черен дроб, яйца и морски дарове. Цинкът е важен за предотвратяването на инфекции.
 • Сол: Хората с муковисцидозата имат пот с по-голямо съдържание на сол, което може да причини електролитен дисбаланс и дехидратация. Закуските със съдържание на сол, киселите краставички и спортните напитки могат да помогнат за компенсацията на солта, която се губи при изпотяване.
 • Калций: Храните с високо съдържание на калций помагат за намаляване на риска от остеопороза, която е проблем за хората с муковисцидоза. Добри източници на калций са млечните продукти, като - кисело мляко с високо съдържание на мазнини, пълномаслено мляко и сирене с високо съдържание на мазнини.
 • Желязо: Желязото помага за борба с инфекцията и е необходимо за производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород. Храните с високо съдържание на желязо включват - черен дроб, риба тон, агнешко месо, морски дарове, яйца, говеждо и пуешко месо.
 • Антиоксиданти: Плодовете и зеленчуците са добри източници на антиоксиданти и са важни за борба с бактериална инфекция. Хората с муковисцидоза страдат от по-чести възпаления на дихателните пътища, което прави бактериалната инфекция по-вероятна и много опасна за здравето на тези пациенти.
 • Фибри: Препоръчително е да се консумират храни с високо съдържание на фибри, които помагат за пречистването на червата. Много зърнени храни с високо съдържание на фибри също са с високо съдържание и на протеини.

Как може да се увеличи приемът калории при муковисцидоза?

Хората с муковисцидоза се нуждаят от прием на повече калории от другите хора. Ястията, които може да се считат за твърде богати на мазнини за здравите хора, като например бургери със пържени картофи, са добър избор на храна за хората с муковисцидозата.

 

Като цяло може да се увеличи приемът на калории чрез консумацията на:

 • Говеждо месо с високо съдържание на мазнини;
 • Пълномаслено мляко вместо обезмаслено;
 • Прибавяне на бекон и сирене към салата, пържени яйца и други приготвени ястия;
 • Смутита, които съдържащи фъстъчено масло, пълномаслено мляко и банани;
 • Пържени яйца с допълнително добавяне на масло;
 • Допълнително добавяне на майонеза върху сандвичи;
 • Спагети със зехтин и настърган пармезан, със добавяне на сосове и допълнително бекон;
 • Шоколад;

Обикновено трябва да се избягват:

 • Ограничителните диети;
 • Продукти, които са нискомаслени и без мазнини;
 • Храни с ниско съдържание на калории

Как може да се набавят  повече протеини?

Храните с високо съдържание на протеини помагат за изграждането на мускули, и участват във възстановяването на тъканите и поддържането на костите здрави. Важно е за хората с муковисцидоза да получават достатъчно количество протеин ежедневно. Препоръчително е:

 • Пиенето на високо протеинови шейкове, особено когато пациентът не е готов за голямо хранене, както и на закуска;
 • Добавяне на месо и сирене към сутрешните бъркани яйца. Бекон, салам, наденица и други видове колбаси са добър избор;
 • Белият ориз може да бъде заменен с киноа, пълноценна протеинова храна, която съдържа деветте незаменими аминокиселини;
 • Добавяне на мляко на прах със съдържание на казеин (протеин, който се усвоява бавно) към сок, зърнени закуски, смес за палачинки, шейкове;
 • Консумация на кисело мляко с високо съдържание на мазнини вместо обикновено кисело мляко

Може диетолог да препоръча прием на мастноразтворими витамини, като витамини А, D, Е и К. Те са важни за растежа и също помагат за облекчаване на състоянието. Мастноразтворимите витамини са от решаващо значение за правилното усвояване на мазнините.


Може също така да е необходимо да се приемат и хранителни добавки, съдържащи витамини от група В, протеини и други хранителни вещества, с всяко хранене. Те могат да бъдат предписани от лекар и обикновено се определят от индивидуалните нужди на пациента.


Ако пациентът страда от екзокринна панкреатична недостатъчност, трябва да приема допълнителни панкреатични ензими при хранене, за да компенсира ензимите, които панкреасът не може да достави на организма.


Библиография:
Engelen, M.P., Com, G., &Deutz, M.E. Protein is an important but undervalued micronutrient in the nutritional care of patients with cystic fibrosis
Matel JL, Milla CE. Nutrition in cystic fibrosis