Цьолиакията все още се нарича нетропическото спру. По своята същност заболяването представлява много изразена свръхчувствителност към глутен. Това е белтък, който се съдържа в повечето зърнени храни, с изключение на царевицата и ориза. Непоносимостта на организма дразни лигавицата на храносмилателната система, като най-много засяга тънкочревните вили.

 

Болестта може да доведе до усложнения както за целия организъм, така и за стомаха. Често заболяването се свързва с развиването на импотентност и у двата пола. Дамите не могат да забременяват между 9 и 18 месеца след пълния курс на успешно лечение на заболяването. За мъжете се споделят същите данни, като при тях 2 години след преминаване курса на лечение все още може да се срещат признаци за загуба на потентоспособност. Понякога липсата на оплодителна способ може да трае повече от две години и у двата пола.


 

Изследвания показват, че генетична предразположеност за развитие на заболяването имат предимно жените от североевропейските райони. Честотата на заболеваемост обаче нараства и по нашата територия. Броят на болните жени е много по-голям от този на мъжете. Обикновено заболяването се развива в ранна детска или кърмаческа възраст, но напоследък се срещат случаи на пациенти, които развиват глутеновата непоносимост и в по-късните години от живота си, та дори и в старческа възраст.

 

Пациентите с цьолиакия не приемат никакви тестени и макаронени изделия и всичко, което се приготвя от зърнени храни и бяло брашно. При тези, които не спазват важната диета, има риск от развитие на рак на тънките черва няколко пъти повече от здравите индивиди.

 

1. До какви заключения достигат учените?

Според специалистите по гастроентерология и имунология, цьолиакията е имунно заболяване, при което организмът развива непоносимост към приетия в червата глутен. Според тях братята и сестрите на болни хора, както и наследници от първа линия, имат значително по-голям риск от развитие на болестта. Има и трета теория, която се определя като имунен дефект, при който организмът започва да атакува собствените клетки на чревната стена и ги приема за чужди.

 

2. Какви са симптомите?

Симптомите при цьолиакия са особено характерни. Заболяването протича със силни болки в корема и подуване. Образуват се много газове и се създава фалшив усет за чуждо тяло в корема. Характерна находка на клиничната картина е развитието на диария, която е особено силна непосредствено след приема на глутен.

 

Забелязват се също така бледи и силно миришещи изпражнения, които плуват във водата на тоалетната чиния и понякога имат жълти мазни капчици, които са следи от жлъчка. Друг характерен симптом при цьолиакия е влошаване на общото състояние. Пациентите са уморени, без апетит и губят лесно тегло. По кожата се появяват сърбящи мехурчета в областта на лактите и колената. А при децата може да се забележи изоставане в растежа и слабост на мускулите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В терапевтичната схема най-важно е диетата да бъде 100% безглутенова. В някои условия на обострени кризи и реакции, лекарите предписват кортикостероиди или започват прилагането му интравенозно в дози по 1 мг на 1 кг телесно тегло. Най-често използваното средство на избор е метилпреднизолон. Диетолозите препоръчват приема на продукти без глутен, като соевият сос и модифицираното нишесте, които се предлагат и като хранителни добавки към много хранителни стоки.