Нарингенинът, който се съдържа в грейпфрутите и останалите цитрусови плодове, потиска развитието на кистите в бъбреците, твърдят британски изследователи.  На нарингенина се дължи типичния горчив вкус на цитрусовите плодове.
 
Първоначално учените откриват, че нарингенинът се свързва с белтъка PKD2 отговорен за развитието на поликистоза на яйчниците, което забавя образуването на нови кисти. При следващия опит те намират, че същото веществото блокира образуването на кисти в бъбреците.

 

Тепърва предстои да се изследва влиянието на нарингенина на молекулярно ниво и се изледва белтъка PKD2 за ролята му на регулатор на клетъчния растеж, споделя д-р Марк Керю, един от авторите на труда.
 
Според научния екип откритието им ще помогне за разработката на ново лечение за поликистоза на бъбреците, заболяване, което може да доведе до бъбречна недостатъчност, аневризми на главния мозък и повишено кръвно налягане.
 
Доказано е, че нарингенинът притежава силни антиоксидантни и противосклеротични свойства, ускорява метаболизма и забавя разрушаването на чернодробните клетки при хепатит С.
 
Резултати от изследването са публикувани в British Journal of Pharmacology.