Прибираме се след тежък работен ден и сядаме пред телевизора с нещо за хапване в ръка. Храним се бързо и често се доверяваме на бързо приготвените храни. Една от основните причини за широко разпространените хронични смущения при храносмилането е нездравословното хранене – т.нар. храна на цивилизацията с прекалено много захар, продукти от бяло брашно, с трансмазнини и продукти, произведени на замърсена почва или от животни, третирани с лекарства и хормони. Абсолютните „фаворити” са бързите и новите видове обработени храни.

 

Този начин на хранене претоварва прекомерно организма и изчерпва ензимите в него. Евентуалните последици са затруднено храносмилане, възпаления на стомаха и чревните лигавици, които могат да се развият до язви, функционални смущения на черния дроб и жлъчката. Лошото храносмилане води след себе си множество форми на дискомфорт – киселини, подуване и газове, гадене, оригване, лош дъх, главоболие, болки в корема, безсъние, алергии, умора, запек, диария, синдром на раздразненото черво, кожни проблеми, нервност. И това са само „леките” неразположения. Тежката форма на хронично нарушено храносмилане води до функционален срив на панкреаса и неспособността му да се справя с преработката на протеините. Едно от следствията е проблеми с кръвообращението.


 

Всеки човек може да си направи много лесен тест за това дали има недостиг на ензими: 

 

Често ли изпитвате някои от следните неразположения?  Изпитвате ли дискомфорт при консумация на някои от долупосочените храни?  При наличие на два положителни отговора на ред е възможен дефицит на следния ензим:

Подуване, тежест, газове, болки, киселини, запек

 

да/не

Плодове, зеленчуци, зърнени АМИЛАЗА

Подуване, тежест, газове, болки, киселини, акне

 

да/не

Месо, бобови, зърнени ПРОТЕАЗА

Тежест, акне, диария

 

да/не

Месо, млечни, ядки ЛИПАЗА

Газове, тежест, диария

 

да/не

Плодове, зеленчуци, бобови, зърнени ЦЕЛУЛАЗА

Газове, диария

 

да/не

Плодове, зеленчуци, бобови α-ГАЛАКТОЗИДАЗА

Болки, диария

 

да/не

Мляко и млечни продукти ЛАКТАЗА

 

 

Амилазата разгражда сложни въглехидрати, като нишесте, гликоген. Протеазата спомага за смилането на протеините. Липазата помага на тялото да разгради мазнините. Целулазата разгражда целулозата и не се произвежда в човешкия организъм. Трябва да си я набавяме допълнително. Същото важи и за алфа-галактозидазата, която разгражда срещащите се в бобовите и зелевите растения въглехидрати рафиноза, стахиоза и вербаскоза. Лактазата разгражда млечната захар. Около 30% от населението в Европа страда от лактазна недостатъчност. Ензимът бромелаин подпомага смилането на белтъчините.

 

Има три основни начина за запазване и допълване на нивото на ензимите: чрез ядене на сурова храна, чрез правилно съчетаване на продуктите по количество и качество и чрез приемане на ензимни добавки. Допълнителният прием на храносмилателни ензими засилва съпротивителните сили на организма, помага при възпаления и подобрява кръвообращението.

 

Ензимите могат да се извлекат от растения, от микроорганизми или от панкреас на животни. Ензимите от неживотински произход са по-устойчиви в променливите граници на стомашната киселинност, имат по-широк спектър на действие и могат да се приемат и от вегетарианци.

 

Продуктът Enzy-Mill съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от растителни източници и микроорганизми - Amylase; Lipase; Protease 4.5; Protease 3.0; Alpha-galactosidase; Lactase; Cellulase; Bromelain в National Enzyme Company – USA, лидер в производството на ензими. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Те имат приятен вкус и могат да се сдъвчат. Таблетките в Enzy-Mill не съдържат животински продукти, оцветители и консерванти. Могат да се приемат и от вегетарианци. 

 

Enzy-Mill подобрява храносмилането, като помага на храносмилателните ензими в човешкия организъм с допълнителната си сила, в резултат на което не чувстваме тежест и болки в стомаха, предотвратява подуването и намалява газовете. Можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc.