Карциномът на дебелото черво е най-честият рак на органите от храносмилателната система. Преимуществено заболяването се открива при пациенти между 40- и 60-годишна възраст. Причината за него най-често остава неизвестна, но значение оказват фамилната предразположеност, начинът на хранене, диетичните навици, хроничният запек, хронични възпалителни заболявания на червата и други.
 
Повече от рисковите фактори, като възраст и фамилна обремененост, не могат да бъдат контролирани, но за разлика от това начинът на хранене, предприемане на мерки срещу хроничния запек, както и адекватното лечение при някои хронични чревни заболявания (болест на Крон, хроничен улцерозен колит) могат да бъдат спазвани.
 
Все повече изследвания доказват, че бедната на мазнини и същевременно богатата на влакнини храна оказва протективен ефект срещу отключване на процеса на карциногенезата дори и при предразположени пациенти. Повишената консумация на червено месо също се изтъква като вероятна причина за нарастващия брой на случаите с рак на дебело черво. Затлъстяването също влиза в съображение към рисковите фактори, които увеличават риска за поява на заболяването.
 
Основни симптоми, които алармират за заболяването, са наличие на кръв в изпражненията, загуба на тегло и липса на апетит, продължително редуване на диария с периоди на запек, промяна в консистецията и формата на изпражнеията, болка в долната коремна област и други.
 
Важно значение има избягването на храни, съдържащи карциногени – съединения, които водят до дестабилизация, промени в метаболитните процеси на клетката и съответно отключване процесите на канцерогенеза. Като такива храни се посочват приготвените с пържене ястия, опушване на продуктите, както и тези с богато съдържание на консерванти, изкуствени оцветители и други. Прегарянето на храни също е предпоставка за образуването и натрупването на канцерогенни вещества.
 
За неутрализиране на образуващите се или попадащи в организма свободните радикали се препоръчва приемът на повече храни, богати на антиоксиданти. Богати на тези съединения са различните видове зеленчуци и плодове, като някои от тях разполагат с по-изразена антиоксидантна активност от други. Препоръчва се повишаване консумацията на броколи, моркови, спанак, цитрусови плодове. Доматите и доматеният сок са с богато съдържание на ликопен – вещество с висока антиоксидантна активност.
NEWS_MORE_BOX
 
Препоръчва се приемът на храна, която е богата на влакнини (фибри). Основно значение имат т. нар. неразтворими фибри, тъй като те имат за цел ускоряване на чревния пасаж и по този начин котрол върху чревната перисталтика и профилактика на запека. Редовното изхождане има отношение към своевременното изхвърляне на токсините от дебелото черво. Отношение към контрола над констипацията (запек) има и приемът на достатъчно количество течности.
 
Редица изследвания потвърждават положителните ефекти от ежедневния прием на фолиева киселина – 200 мкг (препоръчителна дневна доза) и витамин Е. Храни, богати на витамин Е, са слънчогледовите семки, лененото олио, пшенични кълнове, авокадо, магданоз и други. Селенът е микроелемент, който също проявява изразена антиоксиданта активност. Богати на селен са бразилските орехи, чесънът, морски дарове, гъби и други.
 
Калцият има отношение към намаляване склонността за образуване на полипи. Освен млякото и млечните продукти, богати на този важен елемент са и сусамът, някои видове риба, тъмнолистни зеленчуци (спанак, коприва, лапад), както и повечето бобови култури.
 
Прекомерната алкохолна консумация също влиза в съображение като част от групата на рискови фактори по отношение рака на дебелото черво. Това е и причината за нуждата от ограничаване приема на всякакъв тип алкохолни напитки.