Правото черво или rectum (от лат.) представлява завършващата крайна част на дебелото черво. То се разделя на две части – тазова част и анален канал, който започва на нивото на простатната жлеза и завършва със заднопроходното отвърстие анус. Дължината на аналния канал е около 2-3 см и се покрива с лигавица. Под лигавичния слой се разполагат венозни сплетения – хемороидални сплетения, които изпълняват функцията на възглавнички, предпазващи от травматизиране структурите на канала при преминаване на фекална маса.
 
Хемороидалната болест е често срещано заболяване, от което страда приблизително около 10% от населението. Тя се среща значително по-често при мъже, а при жените появата на хемороиди се свързва главно в периода на бременността. Предразполагащи фактори са хроничният запек, намалената физическа активност за сметка на заседнал начин на живот, грешки в диетата, както и предпоставки за продължително повишаване на вътрекоремното налягане.
 
Наличието на тези рискови фактори има значение за разрастване на венозната тъкан и появата на възпалителни промени в уголемените хемороидални възли. Първите симптоми се характеризират с лек дискомфорт и дискретни оплаквания по време на дефекация, докато при по-късните стадии са налице появата на кръв в изпражненията, излизане на възлите през входа на ануса, до невъзможност за тяхното прибиране.
 
За лечението на заболяването освен консервативна терапия (медикаменти) и оперативна намеса в по-напредналите стадии, значение има и хранителният режим.
 
Основно значение има възстановяване на нормалната дефекация – поне веднъж дневно, тъй като един от рисковите фактори за заболяването е запекът. Подходящи са пълнозърнестите храни – овесени ядки, кафяв ориз, варива – боб, леща, фасул. Пациентите трябва да увеличат консумацията на повече плодове и зеленчуци (зеле, броколи), тъй като те са богати източници на фибри – както разтворими, така и неразтворими. Неразтворимите фибри имат отношение към подобряване пасажа на храната през червата.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Приемът на повече течности също е от важно значение за профилактиката на запека. Препоръчителният дневен прием на вода се равнява на 6-8 водни чаши или около 2литра на ден. Към това количество течности не влиза консумацията на супи, кафе или сокове.
 
Установено е, че приемът на люти храни, пикантни подправки, както и алкохол води до създаване на допълнителен дискомфорт при страдащите от хемороиди, поради което се препоръчва преустановяване на техния прием. Пикантните храни водят до раздразнение и могат да засилят възпалителната реакция на хемороидалните възли, докато ексцесивният прием на алкохол може да доведе до забаявне на чревния пасаж и съответно е предпоставка за запек.
 
Често засилената консумация на богати на баластни вещества храни води до увеличаване на газообразуването и съответно подуване на корема и появата на болки и допълнителен дискомфорт. Поради тази причина се препоръчва постепенна промяна в хранителния режим, с последователно заместване на непълнозърнестите храни от менюто с пълнозърнести такива.
 
Диетичните и хигиенни правила не отменят прилагането на медикаменти в случаите, когато състоянието на хемороидите налага лечение. Препоръките към пациентите са при съмнение и появата на обезпокоителни симптоми да се обръщат към лекар специалист, който да вземе своевременни и адекватни мерки за тяхното състояние.