Стойностите на глюкозата в кръвта се променят през деня и нощта и се повлияват от храната, която ядем, активността, хормоните и здравето. Нивата на глюкозата над и под определени нива може да увреди органите. 


Според учени от университета в Станфорд нивото на кръвната глюкоза често не е в нормалните граници.

 


Най-използваният начин за измерване на кръвната захар е, като се направи кръвна проба на гладно, която ще разкрие нивото на глюкозата. Друг вариант е да се тестват нивата на гликирания хемоглобин „HbA1C“, който отразява средната кръвна глюкоза за последните 3 месеца. Нито един от тези тестове обаче не разкрива промените в кръвната захар, които се случват през целия ден.


Проследяването на стойностите на глюкозата през определени интервали няколко пъти дневно при здрави хора показва, че колебанията в кръвната захар се случват често. Екипът на проф. Майкъл Снайдер разкрива, че хората могат да се класифицират в три отделни типа: такива, при които нивата на глюкозата не варират много; такива, при които кръвната захар скача често и трети, при които нивата на кръвната захар нито е стабилна, нито има чак такива големи пикове както при втората група.


За да прецени как различните хора реагират на една и съща храна, екипът на изследването осигурява три вида закуски на участниците: корнфлейкс с мляко, хляб с фъстъчено масло и здравословно блокче.

 

NEWS_MORE_BOX


Екипът създава модели за прогнозиране на храните, които персонално влияят на всеки един. Резултатите сочат, че често консумираните храни като корнфлейкс, причиняват висок гликемичен скок при повечето от участниците.

 
Изследователите планират да задълбочат установяването на физиологичните причини за глюкозната дерегулация. Това включва не само генетичните изменения, но и изследване на микробиома, функциите на панкреса, черния дроб и др. Така учените се надяват да намерят начин за предотвратяване на диабета, както и свързаните с него сърдечносъдови заболявания.