Приемани редовно, смлените неузрели зърна от кафе поддържат стабилна загуба на тегло, сочи ново изследване. 
 
Макар и кратко, 22-седмичното проучване, демонстрира, че без промяна в хранителните навици могат да се загубят между 3 и 10 килограма само за месец.
 
Участниците на възраст от 22 до 46 години са били разделени на две групи: едната е получавала само горчиви плацебо таблетки, а втората - екстракт от смлени неузрели и непечени зърна кафе. 
 
С минимална здравословна физическа активност и без налагането на диети, доброволците от втората група се лишава от много повече маса. Колкото по-голяма доза от кафения продукт са приемали, толкова по-бързо хората губели тегло. Проф. Джо Винсън от University of Scranton не смята, че този ефект се дължи на кофеина, а на хлорогенната киселина, която се съдържа в непечените зърна. 
 
Според учения тази киселина потиска глюкозната абсорбция, което значително понижава телесната маса като краен резултат. Самата киселина е потентен антиоксидант, който възпрепятства туморообразуващата дейност на някои естери, допринася за превенцията на диабет тип 2 и на сърдечносъдови заболявания, понеже има добре изразени свойства да понижава кръвното налягане.
 
Съществува механизъм, който позволява на хлорогенната киселина да намали хепатитната гликогенолиза - превръщането на гликогена в глюкоза, чрез което се намалява абсорбцията на нова глюкоза.
NEWS_MORE_BOX
 
Съединението обаче е силно термолабилно – разпада се при по-високи температури, което обяснява неговото наличие само в сурови, неизпечени кафени зърна. Други източници са кората на растението еукомия и плодовете на гарденията, от които се приготват до 20% екстракти. Те осигуряват около един грам от киселината на 4-5 г екстракт. От листата на артишок и плодовете на глога се приготвят 15% разтвори.
 
В изследването на проф. Винсън на участниците са приемали между 700 мг до 1050 мг дневно хлорогенна киселина, като хранителна добавка към избрано по лични предпочитания меню. Средно, всички участници отслабват с около 7 килограма за месец: някои са стопили едва 3, докато други – над 11 кг. Според обобщените данни участниците са загубили по 10,5% телесна маса и 16% мазнини.
 
Нито един от десетките участници в изследването не е съобщил за странични ефекти, такива не са били отчетени и от учените при детайлните прегледи на кръвните проби. Единственото оплакване, което е било подадено е, че капсулите са били изключително горчиви и тръпчивото усещане влияело леко на вкусовите рецептори при хранене.