Повишеният прием на омега-3 мастни киселини и намаляването на омега-6 в хранителния режим може да намали честотатата и продължителността на мигренозните присъпи, става ясно от ново изследване представено в The BMJ.


Обичайният хранителен режим на съвременния човек е беден на омега-3, затова пък изобилства на омега-6. В организма тези киселини поставят образуването на оксилипините – молекули, които влияят на главоболието. 


Изследователите са открили, че оксилипините, които се получават от омега-3 го облекчават, докато тези на омега-6 действат обратното. 
Омега-3 и омега-6 са мастни киселини, които не могат да се синтезират от организма ни и единственият начин да се осигурят е да се набавят чрез храната. Те имат своята роля във функционирането на главния мозък, ръста, развитието, обмяната на веществата, здравето на репродуктивната система.За здравословния ефект е важно да се поддържа правилно съотношение между омега-3 и омега-6 в хранителния режим. Омега-3 се отличават с противовъзпалителното си действие, докато омега-6 може да въздейства обратното. За съжаление, обичайната ни диета съдържа 10 пъти повече омега-6, отколкото омега-3. Предполага се, че златното съотношение е 4 към 1 или 1 към 1. 


Омега-3 мастните киселини, които включват ейкозапентаенова и докозахексаенова, се набавят предимно чрез консумация на мазна риба, както и на крил и водорасли. Източници на омега-6 са слънчогледовите семки, соя, сусам, царевично олио и др. 


В изследването участие са взели 182 пациенти на средна възраст 38 години. При тях се отчитат 5-20 дни в месеца пристъпи на мигрена. Те били разделени на три групи и подложени на различни диети в продължение на 16 седмици. 


Контролната група останала на обичайния си режим на хранене. При другите две било увеличено десеткратно количеството на приеманите омега-3 – до 1,5 г на ден. При една от тях било намалено количеството на приеманите омега-6 четири пъти. 


По време на проучването участниците попълвали редовно анкетни листове за състоянието си и пристъпите на мигрена. 


Резултатите показали, че в групата с увеличен прием на омега-3 и намален на омега-6 епизодите на главоболие са намалели с 1,7 часа на ден и с четири мигренозни дни на месец. В групата само с увеличен прием на омега-3 главоболието намаляло средно 1,3 на ден, а мигренозните дни били с 2 по-малко. При контролната група не била отчетена промяна. 


Въпреки ограниченията на изследването, то показва, че чрез корекция на хранителния режим може да се постигне подобряване на качеството на живот при хората, страдащи от мигренозно главоболие.


От получените данни се предполага причинно-следствена връзка между омега-6 и омега-3 киселините за регулирането на болката и се отваря нов подход за управление на хроничната болка, смятат изследователите.

 

Източници: 

Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial | The BMJ