Приемът на соя помага за намаляването на "топлите вълни" по време на менопаузата, се твърди от ново изследване. Ефектът на новия метод за справяне с проблема при жените е два пъти по-нисък, отколкото при лечението с хормонална тарапия, но в сравнение с нея, естествен.

 

Практиката да се предписва хормонозаместителна терапия при менопауза не винаги е препоръчителна. Според изследване, направено от американския Национален здравен институт, подобни лечения могат да увеличат риска от рак на гърдата, сърдечни болести, пристъпи. Това означава, че ако жените приемат хормони, те трябва да бъдат в най-ниската доза и за възможно най-кратък период.


Освен това, не всяка жена има нужда от лечение на медикаментозна основа. Жените със сериозни или чести пристъпи на "топли вълни", както и дамите, чиито "топли вълни" ги държат будни през нощта, би трябвало да обмислят възможността за подобно лечение. При останалите следва да се предприеме по-лека терапия на билкова основа, например.


Обикновено при дамите "топлите вълни" се появяват от 30 до 150 пъти месечно, обяснява д-р Рафаел Боланос-Диас, съавтор на изследването. Жените, взимащи хормони, имат средно около 24 пъти по-малко "топли вълни" месечно, докато при тези, които приемат соя са с 12 пъти по-малко.


Предмет на изследването не е да се установи дали консумацията на соя, съдържаща се в храните, има същия ефект при менапоуза, както приемането й като добавка.


Соята не е изследвана толкова, колкото хормоните, за лечение на "топли вълни" и лекарите не са наясно как точно действа. Смята се, че има ефект, подобен на действието на естрогена върху мозъка, костите и кръвоносните съдове.