Ако все още се чудите каква диета да започнете след обилните празнични трапези, то определено не сте сами. Заливат ни купища информация за правилно хранене и хранителни режими за отслабване    .

 

Но кой хранителен режим е наистина здравословен? Наистина е трудно да се каже. В края на миналата година на симпозиум по диетика и хранене специалисти в областта обсъждаха и оценяваха над 41 различни хранителни режими.


 

Диетите се оценяват по различни критерии като безопасност, дали е лесна за изпълнение, дали съдържа необходимите нутриенти, ефективна ли е при сваляне на килограми, може ли да се използва като превенция на социално значими заболявания – сърдечни болести, диабет.

 

Диетата, покриваща най-много критерии е Средиземноморската с резултат 4.2 от общо 5-точкова система. Този хранителен режим е оценен за приноса му в последното десетилетие.

 

Диетата предлага голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци, полезни мазнини като тези, които се съдържат в зехтина и в мазните риби като сьомга, сардини както и в ядките и семената.

 

Специфичното при Средиземноморската диета е, че тя включва в състава си истинска храна, храна, която не е обработена или рафинирана, полезни омега мастни киселини, всички храни са свежи.

 

Диети като DASH, макробиотична, кетогенна също са били оценявани, но никоя от тях не надминава Средиземноморската по ефективност и удовлетворение от използващите я. Този тип хранене успява да повлияе възпалителните процеси в тялото, подходяща е за хора с хронични заболявания, поддържа нормални нива на кръвната захар и артериалното налягане.

 

Тази диета е точният хранителен режим за хора, които ценят хубавата храна. Идеално балансиран режим, чрез който поддържаме тялото и мозъка си във форма и се наслаждаваме на вкусна храна.

 

Средиземноморската диета е подходяща за всички, които търсят промяна през новата година. Тя ще ви помогне да се отървете от излишните килограми, ще подпомогне имунната ви система както и дейността на сърдечно – съдовата система.

 

Затова водещи диетолози твърдят, че когато избираме средиземноморския тип хранене, никога няма да сбъркаме.