Комбинацията Средиземноморска диета и гимнастика подобрява симптомите на сънна апнея, се констатира от изследване, публикувано в European Respiratory Journal.


Особено полезен ефект в тази насока се отчита при хората със затлъстяване.


При обструктивна сънна апнея се получава прекъсване на дишането за секунди по време на сън, което нарушава пълноценната почивка на засегнатия. Това е едно от най-разпространените, свързани със съня, разстройства на дишането, което се наблюдава при около 3% от възрастните. При хората със затлъстяване това число нараства драстично и стига до 40%.


В научното изследване на гръцки екип от Критския университет са включени 40 души със затлъстяване и сънна апнея, които са разделени на две групи. Половината от доброволците се подлагат на хранителен режим, познат като Средиземноморска диета. Той включва консумация предимно на зеленчуци, плодове, риба и други морски деликатеси, зехтин, позволява консумация на червено вино. Режимът не ограничава разнообразието от ястия, но при него се ограничава хапването на месо, особено червено, и пърженето като форма на приготвяне на храната.


Другата група участници са подложени на разумна диета, която се препоръчва в случаи на наднормено тегло с цел неговото постепенно редуциране.
 

NEWS_MORE_BOX

 


Всички изпълняват физически упражнения в продължение на 30 минути на ден.


По време на изследването участниците получават и специална терапия с апарат, която поддържа дихателните пътища отворени при сън. Използвана е и полисомнография за мониториране на състоянието им през нощта. Проследени са няколко маркера, включително мозъчна активност, движение на очите и хъркането.


След 6 месеца от изследователския екип намират, че при спазвалите Средиземноморската диета има значителен спад на нарушенията от апнея по време на REM фазата на съня, за разлика от другата група.


Според Кристофър Папандреу, ръководител на изследването, трябва да се изучи механизмът на действие на диетата. Интересно е защо хранителният режим влияе не на състоянието като цяло, а конкретно на една фаза от цикъла на съня.