Децата, които ядат повече от три хамбургера в седмицата, са с по-висок риск от астма, в сравнение с връстниците си, които се хранят здравословно.
 

 

Според специалистите, вероятността от респираторни заболявания може да бъде значително намалена, ако подрастващите спазват здравословен хранителен режим, основан на средиземноморската диета.
 


 

Международен екип, съставен от германски, испански и великобритански учени, анализирал данни за повече от 50 00 дуца на възраст от 8 до 12 години.
 

 

Родителите на участниците са били помолени да разкажат за хранителните навици и предпочитания на децата и на цялото семейство. Всички деца били диагностицирани за астма или наличието на задух.
 

 

Близо 30 000 отучастниците били изследвани и за наличието на някакъв вид алергия.
Анализът на получените данни не показал наличието на връзка между хранителния режим и риска от развитие на алергия към цветен прашец, треви и полени. Оказало се, обаче, че съществува връзка между диетата и риска от астма.
 

 

Изследователите обясняват, че децата, хранещи се с т.нар американска диета, богата на мазнини и въглехидрати и консумиращи сандвичи повече от три пъти на седмица, са с 42% по-висока вероятност от развитие на респираторни проблеми.
 

 

При консумация на месо и млечни продукти, рискът от астма, не са се увеличили.
Според екпертите, предпочитанието на децата към сандвичи, пици и пакетиране десерти е показател за цялостното нездравословно хранене и начин на живот в семейството, което от своя страна повишава риска от здравословни проблеми.
 

 

 

За да предпазят децата си от респираторни заболявания, родителите трябва да съблюдават за здравословните им хранителни навици. , може да бъде от полза в борбата с астмата и алергиите.
 

 

Особено подходяща като превенция на астма и респираторни заболявания при децата е средиземноморската диета, съчетаваща зеленчуци, плодове, ядки и храни с цели зърна, както и много риба и морски дарове. Намаляването на яйцата, млечните продукти и особено червеното месо са от изключително значение за борбата с астмата и алергиите.