Ново проучване проследява възможността за подобрения на когнитивните функции и паметта сред хора на средна възраст, спазващи средиземноморска диета.

 

Проучването е публикувано в списанието Clinical Nutrition. В него се включват учени от изследователска група по интегрирана фармакология и системна неврология, от изследователска група за сърдечносъдов риск и хранене към Instituto Hospital del Mar for Medical Research (IMIM-Hospital del Mar), също и група по психология и психично здраве към Института по биомедицински изследвания в Белвитж (IDIBELL) и Университетската болница в Белвитж. Част от проучването са също и Университетът във Валенсия, Университетът Ровира и Вирджили и Университетът в Навара.


 

В следствие на тяхната работа се стига до извода, че средиземноморската диета може да подобри паметта, да предотврати или забави когнитивните нарушения свързани със стареенето и също така да окаже благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система.

 

Въпреки това тези позитивни ефекти не се наблюдават при всички участници включени в проучването, което предполага определена индивидуалност сред пациентите.

 

Участниците включени в това изследване са 487, половината от които са жени, а другата - мъже. Средната им възраст е 65 години. Те са проследявани за период от три години в 23 испански изследователски центъра.

 

В началото на проучването участниците са с наднормено тегло или със затлъстяване и отговарят на поне три критерия на метаболитния синдром, който включва хипертония, хипергликемия, излишък на мазнини около кръста, ниски нива на HDL холестерол и високи нива на триглицериди. Метаболитният синдром е много често срещано нарушение, което води до по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, мозъчносъдови инциденти, диабет тип 2 и когнитивно влошаване.

 

След започването на средиземноморската диета и активен начин на живот, учените проследили влиянието им върху когнитивните функции, паметта, възможността на пациентите да се съсредоточават, да взимат решения и други.

 

Предишни проучвания твърдят, че след период от три години, при хора с метаболитен синдром, които не подобряват начина си на живот, се наблюдава намаляване в когнитивните им функции с около 0,4 единици и намаляване на паметта с 0,1.

 

В хода на това изследване учените установили подобрение в когнитивните функции с 0,6 и на паметта с около 0,9, наред с понижаване в теглото.

 

При участващите доброволци се наблюдава пряка връзка между по-добрите резултати и нискокалоричната средиземноморската диета. Тези положителни резултати може да се дължат на загубата на тегло и увеличената физическата активност, които също се свързват с подобряване в качеството на живот.

 

По-възрастните хора, по-малко образованите, жените и хората с диабет тип 2 са пациентите, при които не се наблюдават толкова добри резултати. Подобрение под някаква форма има при всички участници.

 

Източници:

https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(21)00354-X/fulltext