Жлъчният мехур е мястото, където се съхранява жлъчният сок. Той се намира под черния дроб и подпомага разграждането на мазнините. При всяко хранене жлъчният сок навлиза в червата и подпомага храносмилането. Човешкото тяло като една добре смазана машина работи без проблем, когато всички органи са здрави. Начинът на живот и в частност хранителният режим оказват огромен ефект върху здравето ни.

 

Заболяванията на жлъчния мехур са свързани предимно с образуване на камъни, което е причина за нарушена функция. Камъните в жлъчката са малки образувания от холестерол и калций, които запушват каналчетата, дрениращи жлъчния сок.


 

Симптомите, които настъпват при запушване на жлъчните каналчета са: внезапна, силна болка в дясната част на корема, болка в дясното рамо, болки в гърба между плешките, гадене или повръщане.

 

При хората, които са предразположени към образуване на конкременти от критично значение е поддържане на жлъчното здраве. Храната, с която се храним е в състояние да повлияе здравето на жлъчния мехур.

 

Кои са най-често допусканите грешки? В западния тип хранене често се наблюдава злоупотреба с мазни, пържени и пикантни храни. Ако често претоварваме организма си с такива храни, богати на холестерол, то ние принуждаваме жлъчката да работи в неправилен режим.


Хранителният режим при едно такова състояние цели да намали натоварването на черния дроб.

 

Той налага често хранене на малки порции, не повече от 300 г препоръчва се храна, която съдържа протеини, а също и умерено количество мазнини от растителен произход. Животинските мазнини са напълно противопоказани, тъй като спомагат за застоя на жлъчния сок и затрудняват изтичането му.

 

В менюто не бива да присъстват месни, рибни, гъбени супи, черен пипер, киселец, хрян, репички, ряпа, месо, кисели краставички, туршия, гъби, студени храни и напитки (сладолед, сода). Не бива да се консумират продукти, които съдържат груби фибри каквито са ръженият хляб, бобови храни и ядки. Диетата забранява и шоколад, какао, кафе, сладкарски изделия.

 

В менюто трябва да се включат продукти с жлъчкогонно действие. Такива са: мляко, заквасена сметана, варени яйца, зеле, пресни плодове и зеленчуци и жлъчкогонни чайове. Те подпомагат отделянето на жлъчен сок от черния дроб.


Хранителният режим включва пресни зеленчуци – моркови, чушки, тиква. Тези зеленчуци съдържат каротен, който се трансформира във витамин А и подобрява дейността на жлъчния мехур.

 

От рибите са позволени херинга и треска. Те съдържат важни омега мастни киселини, които са съставна част на жлъчния сок.

 

Ябълките съдържат пектин и желязо, които повишават качеството на отделения жлъчен сок. Сушените плодове като кайсии, фурми, стафиди са източник на калий, който е необходим за осигуряване на нормалния тонус на стените на жлъчния мехур.

 

Кафяв ориз. За разлика от белия, кафявият ориз съдържа фибри, които подобряват храносмилането. Хората, които имат проблеми със жлъчката, често страдат от запек, поради което трябва да консумират храни богат на фини фибри. Храни, съдържащи груби фибри трябва да се избягват.

 

За да осигурим добро здравословно състояние на жлъчния мехур е необходимо да спазваме някои основни правила:

  • Избягване на храни и лекарства, които натоварват черния дроб;
  • Преяждането е абсолютно забранено, гладуването, също;
  • Важно е да не допускаме преохлаждане на тялото;
  • Редовното и пълноценно хранене е от огромно значение;
  • Намалете стреса.

Основни правила. Диетата за здрава жлъчка препоръчва преди всяко основно хранене да консумираме 100-150 г сурови плодове или зеленчуци например морков, круша, ябълка.


Закуската е важна и задължителна в диетата. сутрин можете да хапнете овесени ядки, пресни плодове, дори само купичка кисело мляко е достатъчна. Целта на закуската е да задейства механизмът за отделяне на жлъчен сок.

 

Хранете се по-малко и начесто. По време на хранене се отделя жлъчка, затова колкото по-често приемаме храна, толкова по-малък е рискът жлъчният сок да се задържи в мехура и да се образуват камъни.

 

Диетата за здрава жлъчка предвижда често хранене, което изисква винаги да сме подготвени с храна, ако ще пътуваме или нямаме възможност да излезем от офиса. Никога не бива да се допуска гладуване.