Жени в менопауза, които приемат определен вид соева добавка в дългосрочен план, не са изложени на повишен риск от рак на гърдата или други неблагоприятни ефекти, според ново изследване, проведено в рамките на две години.


Но авторите на проучването посочват, че резултатите не могат да се прилагат за всички соеви добавки. Използваните в изследването съдържат различна комбинация от естроген-подобни съединения, наречени изофлавони. Позитивният ефект от действието на фитохормона се изразява в намаляването на различните оплаквания и неразположения при менопауза.


Предвид естроген-подобните му свойства, соевите изофлавони са предложени като алтернатива на хормоналната терапия за жени, които изпитват симптомите на менопаузата. Въпреки че има малко доказателства от настоящото изследване, че добавки могат да причинят вреди, учените добавят, че те позволяват на жените да консумират до четири пъти повече изофлавони, съдържащи се в типична азиатска диета.Няма задълбочени изследвания, обаче, по отношение на безопасността да се консумира голямо количество соя в дългосрочен план, споделя д-р Франсин Стайнберг от Калифорнийския университет в Дейвис. Анализът е публикуван в сп. „American Journal of Clinical Nutrition“.


За целите на проучването, учените анализират данните от „Изследване на соята при профилактика на остеопорозата“ (OPUS). Предварителен анализ на резултатите показва, че соевите добавки не влияят на плътността на гърдите, показател за риск от рак на гърдата. В настоящото изследване, учените включват резултати от кръвни тестове и различни медицински изследвания, за да установят има ли риск от приемането на соя.


В проучването участват общо 403 жени, включително 134, приемащи плацебо-препарати, 135, които употребяват 80-милиграмови таблетки соя, и 134, приемащи 120 милиграма.


Учените идентифицират няколко разлики в кръвните изследвания при жените, приемащи плацебо-препарати и тези, приемащи соеви добавки. Само едно не е статистически показател, което може да се дължи и на случайност, смята д-р Стайнберг. Оказва се, че при жените, които консумират соя, се наблюдават повишени нива на урея в кръвта, които въпреки това са в нормални граници, обясняват изследователите. Чрез измерването на кръвната урея се оценява бъбречната функция.


Не се забелязват различия в кръвното налягане, както и в резултатите от цитонамазките, дебелина на лигавицата на матката и други здравни и скрининг тестове. Една от групата на жените, приемащи 120 милиграма соя, е заболяла от рак на гърдата, тя е пила добавката в продължение на 14 месеца. Рак на матката е развила жена, приемала 80 милиграма соя. Въпреки това, учените смятат, че наличието само на тези два случая на развитие на рак, е нисък процент, отколкото би трябвало да се очаква при жени в менопауза.


Учените споделят, че соевите добавки, използвани в изследването, са различни от  използваните в други проучвания или продаваните в търговската мрежа. Използваните пропорции на изофлавони в проучването - 54% даидзеин, 34% глицитеин и 12% генистеин - се различават значително от разпространяваните извънборсовите добавки, които могат да съдържат до 50% генистеин, както и изофлавони от други растителни източници от соя.