Редовната консумация на соеви храни може да помогне за облекчаване на неприятните симптоми по време на менопауза, показват резултатите от ново изследване.

 

Соята и соевите продукти - основните компоненти на източноазиатската  кухня - все повече привлича вниманието на учените. Известно е, че соята е богата на антиоксиданти, има способността да понижава нивата на „лошия“ холестерол и намалява риска от онкологични заболявания.

 

Екип от японски учени изследвал влиянието на соята и соевите продукти върху симптомите на менопауза.


Изследователите отдавна са забелязали, че в периода на климакс, симптомите като топли вълни, изпотяване и резки промени в настроението, се проявяват значително по-слабо при източноазиатските жени, отколкото при европейките.

 


Като възможно обяснение на тази разлика  учените посочват  традиционната японска диета, богата на соеви продукти. Соята е източник на фитоестрогени – припомнят експерти. По време на менопаузата нивото на естрогените в организма спада, което е и причина за неприятните усещания в този период. Според авторите на изследването, внасянето на фитоестрогени в организма може в известна степен да компенсира хормоналния дисбаланс.

 

Резултати от епидемиологично изследване показват, че при жените със силно изразени симптоми при менопауза, нивото на естрогеноподобното вещество екуол в организма е по-ниско.

 

Екуолът се произвежда от бактерии в червата от фитоестрогени, влизащи в състава на соята.
 
 

Изследователи от Medical and Dental University в Токио проучили възможността за внасяне на допълнително количество екуол в организма под фармата на хранителна добавка, както и ролята му за облекчаване на симптоматиката при менопауза.

 

В продължение на три седмици, жени с ниско ниво на екуол в кръвта приемали по 10 мг от веществото под формата на добавка. След края на изследването, повечето от участничките съобщавали за значително намаляване на неприятните усещания – изчезнали топлите вълни, раздразнителността, промяната в настроението.
„Получените резултати показват, че естественият екуол получен от соята може да се използва като ефективна терапия при жените в менопауза.“- заявява авторът на изследването Takeshi Aso.

 

Резултатите от изследването са публикувани в   Journal of Nutrition.