При изследване се установило, че повишаване на дозите от 25-хидроксиколекалциферол на 1 нанограм спомага за загубата на 200 г тегло. 25-хидроксиколекалциферол е изходна форма на витамин D, циркулираща в кръвта.
 


Едновременното увеличаване на дозата на изходната форма и на витамин D влияе на отделянето на мазнини от организма. Редуцирането на мазнини е предимно от корема и таза.
 

Специалистите от университета в Минесота смятат, че дефицитът на витамин D е свързан с натрупването на мазнини, но до момента не са наясно дали това е причина или следствие на заболяването - затлъстяване. От резултатите обаче може да се предполага, че увеличеният прием на витамин D по време на нискокалорична диета спомага отслабването. Тепърва ще се извършват клинични тестове, за да се установи точната роля на витамина в процеса на отслабване.