Хранителните нужди при спортистите се различават до голяма степен от тези при човек, работещ зад бюро, който има многократно по-малко физическо натоварване. Хранителните потребности при активно спортуващите се определя от възрастта, пола, телесните размери и тренировъчните занимания. Те се нуждаят от същите нутриенти както и неспортуващите, но в различни количества и съотношения. Енергийните потребности зависят от телесните размери, вида спорт и интензивността на тренировъчната програма.

 

Така например един спортист, който тежи 70 кг изразходва 140 – 240 ккал при 30-минутна игра на волейбол. Но същият човек ще изгори 350 ккал при 30-минутно гребане. Ако този човек тежи 90 кг той ще изразходи около 500 ккал при 30-минутно гребане.


 

Ориентировъчно енергийните потребности при спортистите се изчисляват на базата на телесната им маса, като според интензитета на физическото натоварване се използват следните коефициенти, умножени по килограмите на спортиста. При леко физическо натоварване коефициентът за мъжете е 40, за жените е 38. Коефициентите при умерено натоварване са съответно 44 и 40, при тежко натоварване са 52 и 46, а при много тежко натоварване са 58 и 52.

 

Например при интензивна тренировка, изискваща 58 ккал на кг на ден, енергийните нужди на един млад мъж, тежащ 70 кг ще бъдат 70х58 = 4060 ккал.


Питейният режим е особено важен за спортистите, тъй като при интензивни тренировки с потта се губят 2-3 л течности на час. При физическо натоварване се губят и някои електролити, основно натрий и в по-малки количества калий и магнезий. До 30 минути преди започване на тренировката е необходимо да се приемат 1 – 2 чаши вода, а по време на самата тренировка е добре на всеки 15 минути да се приема поне по половин чаша вода (около 100-150 мл). Загубата на вода и електролити може да се компенсира с прием на спортни напитки, съдържащи вода, въглехидрати и електролити.

 

При спортисти е важно да се определи количеството на загубените течности. Затова се измерва теглото преди и след състезание. Загубата на половин килограм телесно тегло е еквивалентна на около 480 мл вода. При умерено натоварване се губи около 0,5 до 1 кг тегло. Ако спортистът е изгубил повече тегло, това е показател, че вносът на течности е нисък.

 

Индикатор за добра хидратация при спортиста е урината, която трябва да бъде леко оцветена и без миризма. Препоръчват се 500 мл течности около 2 часа преди тренировката. По време на тренировката, спортистите трябва да пият вода на определени интервали в количества, достатъчни за възстановяване на загубите.

 

Спортистите трябва да имат т.нар. „водно прекъсване“ на всеки половин час или даже по-често при горещо или сухо време. Умерената дехидратация при горещо време, може да доведе до топлинно изтощение или топлинен удар.

 

Витамини и минерали в хранителния режим. Предполага се, че някои витамини повишават физическата издръжливост. Най-добрият вариант е хранене по меню, съдържащо всички необходими витамини. Чрез храната, те са най-лесно усвоими и не водят до токсичност. Що се отнася до спортистите, почти всеки професионален спортист приема витамини под форма на хранителни добавки.

 

Приемът им в големи количества, създава рискове от токсично действие, особено при мастноразтворимите витамини (А, D, E, K). Установено е, че физическото натоварване води до натрупване на свободни радикали в скелетните мускули, поради което се препоръчва допълнителен прием на антиоксидантните витамини – витамин Е, С и бета каротен.

 

По отношение на минералите, желязото има най-голямо значение. При много спортисти се регистрира железен дефицит. Лесно усвоимо или хемово желязо има в месото и рибата  консумацията на плодове и зеленчуци, богати на витамин С, повишават биоусвоимостта на желязото от храната.

 

Прекомерните тренировки могат да имат неблагоприятен ефект върху калциевия баланс, поради което се препоръчва и достатъчен внос на калций, основно от мляко и млечни продукти.

 

Фосфорът е другият важен минерал, който играе роля за поддържане здравето на костите. Освен това той влиза в състава на съединенията, които съхраняват и пренасят енергията в тялото. Интензивните физически натоварвания водят до загуба чрез урината и потта на микроелементите – хром, цинк, мед, което налага внасянето им чрез храната или чрез хранителни добавки.