Психичните разстройства са широко разпространени и са както скъпи, така и трудни за лечение. Сред хората на възраст от 15 до 45 години депресивните разстройства са водещ проблем в световен мащаб. Подобряването на обществената осведоменост и увеличаването на възможностите за лечение на психиатричните заболявания е наложително за общественото здраве.


Нарастващата база от доказателства, включително първото рандомизирано контролирано изпитване (специфичен вид научен експеримент) заключава, че режимът на хранене и изборът на храна могат да играят роля в лечението и предотвратяването на депресия.

 


Указанията за хранене при депресията сочат, че трябва да се спазва традиционен хранителен режим като средиземноморската диета, да се консумират необходимите количества омега-3 мастни киселини и да се избягват преработени храни, например тези с високо съдържание на рафинирани въглехидрати или захар.


Редица хранителни вещества са свързани с патофизиологията на депресията, например: дълговерижните омега-3 мастни киселини, витамин B-комплекс, цинк, магнезий и витамин D. Недостигът на тези хранителни вещества може да причини депресивни симптоми и в клинично лечение трябва да се използват в добавка заедно с терапията.


Литературата за храненето и психиката измести своя фокус към изучаването на отделните хранителни вещества и оценката на общите хранителни модели. Проспективните епидемиологични проучвания многократно установяват, че хранителните модели на „традиционните“ или „пълноценните храни“ са значително свързани с намаленото разпространение и честотата на депресивните разстройства или симптоми.


Установено е, че западният хранителен модел е свързан с повишен относителен риск от развитието на депресивни състояния. Кохортно проучване показва, че тези хора с най-голямо придържане към средиземноморския хранителен режим демонстрират повече от 30% намален риск от развитие на депресия през периода на проучване в сравнение с участниците с най-малка връзка със средиземноморски хранителен режим. Проучванията на традиционните диети в Япония, Норвегия и Китай също откриват подобни резултати. Общите препоръки са да се увеличи консумацията на плодове, зеленчуци, фибри и риба.


Диетичното консултиране, използвано като активен контрол при клинично изпитване на лечение за предотвратяване на депресия при възрастни е установило че предписването на модифицирана средиземноморска диета като допълнително лечение води до 31% постигане на ремисия в сравнение с пациентите на плацебо и пациентите, които са подложени на лечението от изпитването.

 

Здравословното състояние и психичните заболявания се влияят от храненето чрез няколко механизма. Хранителни вещества като дълговерижните омега-3 мастни киселини, цинк, магнезий и редица фитонутриенти (съединения, които се намират в растенията) насърчават експресията на мозъчно-извлечения невротропен фактор (BDNF) и по този начин влияят на невропластичността (способността на мозъка да се променя и адаптира спрямо значими промени в организма и околната среда).


Роля на чревната флора (микробиома) като възможен ключов играч в регулирането на настроението подсказва, че едва започваме да откриваме потенциала на храната като лекарство. Диетичните фибри са пребиотик (живи микробни хранителни добавки) и консумацията им може да промени състава на микробиотата (чревната микрофлора).


В момента съществуват много скали за профилиране на хранителните вещества, създадени от правителствени агенции, изследователи и хранително-вкусовата промишленост. Въпреки това, липсват такива скали, които да се фокусират върху храните при психичните разстройства и здравето на мозъка, които са подкрепени от научната литература, за да участват в превенцията и възстановяването от психични разстройства. Затова е важно е да се определи кои храни могат да играят роля в предотвратяването и възстановяването от депресивни разстройства.