Учени от университета Абердийн намериха приложение на омега-3 мастните киселини в борбата срещу болестта на Алцхаймер. Тези от нас, чийто режим на хранене включва по-често въпросните мазнини ( т.е. консумация на риба, орехи, някои семена) се представт по-добре на различи тестове за умствените възможности.

Болестта на Алцхаймер, за сега нелечима, започва с краткотрайни епизоди на смущения в паметта, до тежка загуба на последната, съпроводена от личностови промени и невъзможност за водене на самостоятелен живот.

В проучването са изследвани 120 души на възраст нас 64 години, като е определено нивото на омега-3 мастните киселини в мембраните на кръвните им клетки и са проведени съответни тестове за интелигентност. Допълнително е разгледано и наличието в участниците на гена APOE e4, известен като рисков за развитие на болестта в ранна възраст.

Резултатите сочат ясна връзка между мазнините и доброто представяне на теста при липсата на този ген. Колкото по високо е нивото на омега-3 киселините, толкова по-високи са резултатите и обратно. Подобна корелация липсва при наличие на гена. В предходни проучвания последният не е взиман под внимание, поради което и самите изследвания не са били информативни. Остава само да се разкрие кои фактори определят включването и изключването на APOE e4.