И рибното, и лененото масло са богати източници на есенциални мастни киселини (ЕМК). Въпреки че те са изключително необходими и полезни за правилното функциониране на тялото ни, самият организъм не може да ги синтезира. Поради тази причина мастните киселини трябва да бъдат внесени чрез храната, която приемаме.

 

Есенциалните мастни киселини имат две основни метаболитни функции – те са важна съставна част на клетъчната мембрана и прекурсори на ейкозаноидите. Мастнокиселинният състав на мембранните фосфолипиди, които са важен компонент на клетъчните мембрани, се определя от съдържанието на n-6 и n-3 мастни киселини. Мастно-киселинният състав на приетата храна повлиява някои от мембранните функции, свързани с хормонната, ензимната и транспортната функция. Ейкозаноидите играят важна роля в редица патофизиологични състояния – процесите на тромбоза, контракция на гладката мускулатура, възпалителните процеси, атеросклероза и редица съдови нарушения.


 

Есенциалните мастни киселини осигуряват нормални биологични функции на човешкия организъм и са важна част от хранителния прием при профилактика и превенция на различни заболявания – сърдечносъдови, хипертония, артрит, астма, автоимунни нарушения.

 

Проведени са редица клинични изследвания за профилактичния и терапевтичен ефект на n-3 (ейкозапентаеновата и декозапентаеновата) мастни киселини, получени от рибна мазнина. Механизмът на действието им не е точно изяснен, но са установени някои ефекти при приема им – понижаване нивата на серумните триглицериди, намаляване пристъпите на аритмия, антиатерогенен и антитромботичен ефект. По време на вътреутробното развитие на плода декозахексаеновата и арахидоновата мастна киселина се вграждат в клетъчните мембрани на ретината и мозъка и този процес продължава и през първите две години от живота на децата.

 

Осигуряване на хранителен прием на есенциални мастни киселини е особено важен през ембрионалното развитие, по време на бременност и лактация, при кърмачета и малки деца. Експериментални изследвания доказват, че есенциалните мастни киселини, особено от омега-3 групата, могат да инхибират възпалителните процесии и подобряват състоянието при автоимунни нарушения, включително ревматоиден артрит, простатит, улцерозен колит.

 

Хранителни източници на омега-6 мастни киселини са:

 

 • на линолова киселина – слънчогледово олио, царевично олио, зехтин, фъстъчено масло, яйчен жълтък и др.;
 • на арахидонова киселина – телешко, пилешко, свинско месо, яйчен жълтък, женското мляко.

 

Основен хранителен източник на омега-3 мастни киселини са:

 

 • рибата и морските продукти. С най-високо съдържание на ейкозапентаенова и декозахексаенова мастна киселина са сардините, мекерел, сьомгата, херингата и др.
 • От останалите хранителни продукти, но в по-ниско съдържание, източник на омега-3 мастни киселини са маслото, яйчният жълтък, растителните масла, соево олио, спанака, женското мляко.

 

Диетолозите препоръчват 2-3 пъти седмично консумация на риба и рибни продукти. В много епидемиологични проучвания обаче е установена твърде ниска консумация на такива продукти. През последните години бяха създадени и пуснати на пазара както в света, така и в България редица добавки към храната, съдържащи есенциални мастни киселини с цел допълване хранителния прием на есенциални мастни киселини и благоприятно повлияване функциите на организма, които се определят от есенциалните мастни киселини.

 

Важно е приемът на омега-6 мастни киселини главно от зеленчукови масла (царевица, сусам, слънчоглед) да е съпоставен с приема на здравословните омега-3 мазнини. Когато омега-6 са в излишък, могат да провокират възпаления и да забавят кръвния поток в тялото, докато омега-3 биха намалили и предпазили от възпаления, както и да подобрят циркулацията на кръвта в тялото.

 

Лененото олио съдържа есенциалната омега-3 мастна киселина алфа-липоева киселина (АЛК). Лененото семе също съдържа омега-6 във формата на линолеична киселина. Както и рибното масло, лененото също предлага здравословни за сърцето влияния и помага също в борбата с възпаленията.

 

Рибено или ленено масло?

 

 • Рибното и лененото масло са добри източници на омега-3 мастни киселини.
 • Лененото семе е добър източник на ЕМК, омега-6 и омега-3.
 • Рибното масло съдържа ейкозапентаенова и декозахексаенова киселина. Те веднага след прием биват "внедрени" в цитоплазмата и мембраните на липидните клетки.
 • И двете са здравословни за сърцето и помагат при борбата с възпаления.
 • По последни изследвания рибното масло помага за поддържането на доброто ви настроение и мозъчната ви функция.
 • Лигнините в лененото семе (не става дума за ленено олио) влияят благоприятно върху дебелото черво и простатата. Също така са и добър източник на влакнини (фибри).
 • Повечето от клиничните изследвания на омега-3 са извършвани с рибно масло.
 • Лененото семе е алтернативата на омега-3 киселините за вегетарианци.