Синдромът на раздразнените черва е храносмилателно разстройство, което се характеризира с коремна болка и дискомфорт.

 

Диетата при раздразнени черва има за цел да намали повишената стимулация и съкращение на чревната мускулатура, които нарушават качеството на живот.


 

Целта на тази диета е да възстанови баланса на червата, като се изключат храните, които причиняват храносмилателен дискомфорт и така впоследствие да се повиши толерантността към определени храни.

 

Чрез избягване на храни, които дразнят червата и по-честата консумация на подходящи храни, тази диета помага за облекчаване на симптоми като газове, подуване на корема и болки в корема.

 

5-те основни елемента от диетата при раздразнени черва:

  • Прием на достатъчно фибри;
  • Прием на повече течности;
  • Ограничаване на приема на ферментиращите и дразнещи за червата храни;
  • Проверка на поносимостта към лактоза и фруктоза;
  • Разделно хранене.

Синдром на раздразнените черва: как да се храним?

За получаване на оптимални резултати от този начин на хранене е необходим около 1 месец.

 

Режимът трябва да се завърши с период на постепенно въвеждане на изключените от храненето за този период храни.

  • Прием на повече разтворими фибри

Недостигът на диетични фибри е широко разпространен проблем в съвременния начин на хранене.

 

Въпреки това, консумацията на разтворими фибри е от съществено значение за облекчаване на симптомите при синдром на раздразнените черва.

 

Разтворимите фибри се превръщат в гел по време на храносмилането, което ги прави особено нежни и щадящи към повърхността на червата.

 

По този начин те гарантират нормалното движение през храносмилателния тракт без прекомерно стимулиране на чревната мускулатура и без ускоряване на пасажа.

 

Също така те се преобразуват в късоверижни мастни киселини, които стимулират реабсорбцията на вода и натрий в дебелото черво, което предотвратява диарията.

 

Някои храни, които са източници на разтворими фибри:

  • Трици и овесени ядки;
  • Ечемик;
  • Елда;
  • Обелени ябълки;
  • Белени картофи.

Варени зеленчуци

Суровите зеленчуци действат дразнещо на червата.

 

Ето защо се препоръчва зеленчуците да се консумират сготвени.

 

Морковите и тиквичките имат ниско съдържание на неразтворими фибри, което ги прави нежни за червата.

 

От плодовете ябълката има ценни свойства, защото съдържа пектин, който представлява вид разтворими фибри, но трябва да се консумира обелена.

 

Кожата на ябълката съдържа неразтворими фибри.

 

Псилиум хуск

Псилиумът помага за увеличаване на приема на разтворими фибри и повишава перисталтиката на червата.

 

Приемът на псилиум трябва да бъде придружен с вода.

 

При диария количеството добавени течности трябва да бъде по-умерено.

 

Препоръчително е приемът да започне с една супена лъжица и след това постепенно да се увеличи до две супени лъжици, ако се понася добре.

 

Други храни, които са препоръчителни при раздразнени черва

  • Соеви продукти - мляко, сметана, кисело мляко;
  • Ориз, просо и киноа;
  • Червени плодове;
  • Яйца;
  • Тофу;
  • Фъстъчено и бадемово масло;
  • Билкови чайове - лайка, джинджифил, мента, копър.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=syndrome_intestin_irritable_diete