Белтъците, означавани с чуждицата „протеин”, са градивните частици на човешките тъкани, ензими и хормони. Всяка клетка се нуждае от белтъци, а за целия организъм е изчислен оптимален дневен прием – 0,36 г за всеки килограм телесна маса. Кога и как е необходимо този прием да се подсили?
 
След тежко физическо изтощение, прекарано дълго заболяване или в период на активна спортна дейност, протеиновите нужди на организма ескалират, макар и за кратко. Ако те не бъдат задоволени в някой от изброените случаи, възможно е да настъпи загуба на телесно тегло, мускулна маса и сила и дори понижаване на умствените способности.
 
При активно спортуващите за дълъг интервал от време дневният прием на белтъци може да се повиши от 0,64 до 0,91 г за кг телесна маса – от два до три пъти над нормата, докато при възстановяване след тежко заболяване препоръчителния прием е от 0,48 до 0,64 г за кг телесно тегло. И в двата случая организмът има висока потребност от белтъчини за мускулни поправки, растеж и развитие, но в първия, спортистите се нуждаят предимно от белтъци за мускулния си метаболизъм, докато укрепването на здравето зависи предимно от синтезата на подходящи ензимни комплекси и засилването на имунната система.
 
Белтъците са съставени от аминокиселини, които е най-добре да се набавят от пълноценни храни. Най-важнита аминокиселини се съдържат в: червено месо, пилешко, яйца, млечни продукти, соя и др. Непълноценните храни, при които липсват една или повече важни аминокиселини са бобовите растения, зърнените храни и ядките. Това означава, че всички пробелтъчни диети, основани на ядки и семена са фундаментално грешни и неефективни. Приемът на разнообразни непълноценни храни е възможен начин за набавяне на необходимите протеини, но изисква по-голямо количество храна, с което идват и повече калории
 
Приемът на протеини обаче, не трябва да е повече от 30%-35% от дневните енергийни нужди на организма. Поради това трябва да се търси оптималната комбинация между количество и качество на храната.   
 
NEWS_MORE_BOX
 
Добър пример за високопротоинов ден е първата, основна закуска: купа овесена каша (с вода, не с мляко!) и две варени яйца, носещи 12 г белтъчини. По обяд към зелената салата могат да се добавят две печени пилешки бутчета, без кожата, както и две супени лъжици ядки или общо, което се равнява на 32 г протеини. Вечерята може да е съставена от една или две пилешки пържоли и спагети или друго тестено ястие, без излишна мазнина. Ако между трите хранения се наложи, може да се хапне кофичка кисело мляко, носеща 10-15 допълнителни грама белтъчини.
 
Независимо от здравословното или спортно състояние, в което се намира организмът, подобни високопротеинови дни не трябва да са повече от 2-3 на брой за една седмица. Изключения са случаите, в които културисти са в период на натрупване на маса и на хора на специални, индивидуални хранителни диетични режими, назначени от лекар.