Едни от признаците на простатита са болката ниско долу в корема, нарушеното уриниране и проблемите със секса. Всеки мъж бързо би изпаднал в депресия при подобни симптоми, ето защо е повече от желателно да се потърси лекар още при първите оплаквания.


Нито едно лечение обаче не може да бъде напълно ефективно, ако не се спазят някои условия и не се извършат някои промени в стила на живот. Терапевтичен ефект носи и придържането към специално изготвен хранителен режим.

Правило номер едно за преодоляване на заболяването е при уседнал начин на живот да се повиши двигателната активност и да се създадат навици за редовни физически упражнения, които да „освежат“ кръвообращението, особено в долната половина на тялото.

При постатит следва да се избягва резките промени в температурата - особено неблагоприятно влие преохлаждането на организма. Така че почивката на море по-добре я оставете за друг път.

Хранителният режим трябва да изключва вредни за простатната жлеза вещества, който  попадат в кръвта от стомашно-чревния тракт и оттам в урината.

Такива са разпадните на алкохола съединения, алдехиди, които попадайки върху лигавицата на уретрата я увреждат, като по този начин провокират развитието на възпалителен процес. В последствие този процес може да засегне и простатната жлеза. От друга страна високата концетрация на алкохолно съдържание в кръвта също допринася за възпалението й. В случай на простатит алкохолът трябва да се изключи въобще от консумация за дълго време.

Не са подходящи и всички храни, съдържащи етерични масла, като чесън, лук, хрян, горчица, тъй като те имат дразнещ ефект.

NEWS_MORE_BOX


Болният следва да избягва непременно запека, като за целта включи в менюто си храни, богати на фибри – консумира редовно сурови зеленчуци, плодове, ядки, пълнозърнести продукти, бобови култури.По принцип за мъжете е полезна храната, съдържаща цинк, тъй като той влиза в състава на секрета, спомагащ придвижването на сперматозоидите - основните компоненти на този секрет са цинков цитрат и фруктоза. Освен че цинкът създава благоприятни условия за оцеляване на мъжките полови гамети, той е от съществено значение за изграждане на локален имунитет при простатата срещу инфекции. Минимумът, който трябва да се осигури с храненето, е 15 грама, като той се набавя с тиквени семки, бобови култури, морски дарове. Тези храни спомагат поддържането на нормалните функции на простатната жлеза и помагат за намаляване риска от развитие на възпалителни процеси.

Добре е храната да е витаминозна, като се наблегне на растителните източници на мастноразтворимите витамини А, Е и D. Те се намират в олиото от слънчогледово семе, царевица, фъстъченото масло, рибеното масло.

От зеленчуците и плодовете особено полезни са морковите, цвеклото, тиквата, кайсиите и сливите заради естествения каротин в тях.