Тялото ни е обитавано от толкова микроорганизми, колкото вероятно клетки има. Те се съдържат предимно и най-много в червата, като част от тях подпомагат храносмилането, други се разглеждат като условно-патогенни, тоест при определени обстоятелства последните могат да навредят на здравето ни и предизвикат диария, запек, метеоризъм, подуване и/или болки в корема... Затова е изключително важно да се поддържа в баланс чревната микрофлора и не се допуска дисбактериоза.

Дисбактериозата не е заболяване, а симптом, който се проявява по някаква причина. За да се реши стомашно-чревният проблем, трябва да се третира основното заболяване. Приемът на пробиотици в такива случаи не е решение - още повече, че ефективността е противоречива – но понякога може да има смисъл.

Когато стомашно-чревният дискомфорт се дължи на прием на антибиотици, то е уместно да се повиши консумацията на пробиотици или те се внасят в организма под формата на добавки. За да има смисъл приемът им, съдържащите ги продукти трябва да се взимат два часа след антибиотиците. Така се предполага, че се поддържа количеството полезни бактерии в чревната микрофлора, което не позволява надмощието и растежа на патогенните в състава й.

В повечето случаи диарията при децата е свързана с ротавирусна инфекция. В този случай се препоръчва увеличаване на приема продукти с лактобактерии, което скъсява боледуването на половина според експерти.

NEWS_MORE_BOXСпоред някои изследвания пробиотиците помагат дори при непоносимост към лактозата, колкото и противоречиво да изгледа.

Колкото до това, че киселото мляко – като основен източник на пробиотици – повишава имунитета, учените твърдят, че вярно е по-скоро обратното. Няма как този продукт да повлияе настинката или да съкрати боледуването от респираторна инфекция и кашлица. Безсмислен е и приемът на пробиотици под формата на добавки с профилактична цел.

По-голяма полза от тях би могло да има при заболяване и антибиотична терапия. Тъй като таблетката или капсулата имат покритие, което предпазва от загубата на бифиду- и лактобактерии при контакта със солната киселина на стомаха, нещо което не може да се предполага съвсем при консумацията на съдържащите ги млечнокисели продукти. От кои препарати обаче може да се очаква да работят ефикасно, може да каже лекарят или фармацевтът, които имат представа за производствения процес на един или друг продукт.

Колкото до пребиотиците, първо трябва да се знае, че това са въглехидрати, които служат за храна на пробиотиците. Напълно излишно е да се поглъщат под формата на добавки – съдържат се в достатъчно количество в зеленчуци и плодове като домати, аспержи, лук, чесън, артишок, банани. Ако очаквате дисбактериозата да отмине с приема им – това няма как да се случи. Това може само да допълни ефекта на взиманите пробиотици по време на антибиотичната терапия.