Всички диетолози и здравни организации по света са на едно мнение: в човешката диета трябва да се набляга силно но зеленолистните зеленчуци (къдраво и обикновено зеле, спанак, ряпа и други). Отличната им комбинация от фибри, витамини, минерали и ниското им мазнинно и калорично съдържание ги поставят сред най-здравословните храни в човешката диета.
 
Освен това, зеленолистните зеленчуци са най-добрият естествен източник на лутеин, фитонутриент от семейството на каротеноидите. От около 600-те познати на науката каротеноида, лутеина и зеаксантина са единствените, които се отлагат в ретината. Тази светлочувствителна област на окото е от основно значение за да доброто зрение. Ролята на лутеина в правилната функция на ретината е добре известна, но съединението има още важни, но по-слабо познати функции.
 
Най-мощната сред тях е антиоксидантната сила на лутеина, чрез която предпазва клетките от свободнорадикалово увреждане. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали – нестабилни атоми, молекули или йони с един несдвоен електрон в най-външната си електронна обвивка.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Останат ли неутрализирани, радикалите са способни да увредят химичната структура на белтъците, изграждащи клетките на тъканите и да доведат до тяхното преждевременно стареене и смърт.
 
Лутена се бори и срещу възрастовата макулна дегенерация – очно заболяване, засягащо централното зрение с напредване на възрастта. Късния стадий на заболяването води до пълна загуба на зрението при почти 90% от заболелите. Според данни от февруарския брой на журнала British Journal of Nutrition от 2012 година, хранителните режими богати на лутеинов прием са способни да потиснат развитието на макулната дегенерация.
 
Друго изследване, публикувано в журнала Clinical and Experimental Ophthalmology от януари 2014 година предоставя убедителни данни, че редовната консумация на лутеин с храната понижава вероятността от развитието на катаракта – заболяване, при което се натрупват протеинови отлагания по повърхността на очните лещи. То се развива бавно с напредване на възрастта и понижава зрението, замъглявайки го силно.