Синдромът на поликистозните яйчници е състояние, което значително засяга функцията на яйчниците. То се характеризира с комбинация от високи нива на мъжки полови хормони, нарушения в овулаторните цикли и поликистозни яйчници. Състоянието засяга 4 от 10 жени и води до репродуктивни нарушения. Освен това, синдромът на поликистозните яйчнизи се свързва с множество метаболитни заболянания, каквито са нарушенията в глюкозния толеранс, диабет тип 2, хиперинсулинемията, инсулиновата резистентност, хипертонията и мастния черен дроб.

 

Скорошни проучвания са показали, че прекомерната консумация на въглехидрати при синдром на поликистозните яйчници води до инсулинова резистентност и високи нива на мъжки полови хормони - хиперандрогенизъм. Също така, при засегнатите пациентки се наблюдава по-често затлъстяване. Фокусът на проучването е бил поставен върху изследване на ефектите от намаления прием на рафинирани захари и наситени или транс мазнини върху контрола на поликистозните яйчници. За целите на проучването е била използвана нискокалорична диета с високо съдържание на мазнини, ниско съдържание на протеини и въглегидрати. При пациентките с поликистозни яйчници този начин на хранене е осигурил по-ефективна загуба на тегло и значително облекчаване на метаболитните дисфункции, каквито са нарушения глюкозен толеранс и дислипидемията. Тази диета се състои от 90% мазнини и само 10% от калорийния прием се осигурява протеините и въглехидратите.


 

Този хранителен режим е позволил да се осъществи бърза загуба на телесно тегло, устойчиво поддържане на чиста телесна маса и регулиран глюкозен метаболизъм. Проучването е показало, че телосложението и метаболизмът на въглехидратите има ключово значение при синдром на поликистозните яйчници. Регулацията на тези фактори се променя при затлъстяване и се наблюдава дислипидемия и нарушен метаболизъм на протеините и въглехидратите. Ето защо синдромът на поликистоцните яйчници е свързан със затлъстяване, нискостепенно възпаление, инсулинова резистентност и хиперинсулинемия.

 

Проучването е показало, че изолираната загуба на телесна маса не е достатъчна за подобряване на репродуктивното здраве. Важен елемент за това е и намаляването на приема на мастни киселини и храни с висок гликемичен индекс, както и увеличаването на приема на Омега-3, витамин D и храни, богати на хром. Средиземноморската диета е била с най-висока ефективност за контрол на поликистозните яйчници, тъй като е осигурила понижаване на възпалението, регулация на инсулиновата резистентност и нивата на половите хормони.

 

Други диетични подходи са включвали преимуществената консумация на храни с нисък гликемичен индекс, които намаляват възпалението при поликистозни яйчници чрез повишаване на активността на мощния антиоксидант глутатион пероксидаза. Кетогенната диета се основава на строго ограничаване на консумацията на въглехидрати и набавяне на над 70% от калорийните нужди от мазнини. Това води до повишени нива на кетони в организма. Установено е, че тази диета има значителни ползи при пациентки с поликистозни яйчници, тъй като тя активира метаболитни пътища, подобряващи инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата.

 

Кетогенната диета води до понижаване на телесното тегло, което намалява инсулиновата секреция след хранене и възстановява инсулиновата чувствителност. Всичко това благоприятства поддържане на оптимален глюкозен толеранс. При пациентки със синдром на поликистозните яйчници тази диета допринася за намаляване на нивата на мъжките полови хормони и нормализиране на отношението в концентрациите на лутеинизиращия - LH и фоликулостимулиращия хормон - FSH. Нискокалоричната кетогенна диета е показала значителна ефективност за понижаване на телесното тегло, обиколката на талията и нивата на холестерола в кръвта. Тя има значение за регулация на метаболизма и нивата на глюкозата в кръвта, контрол на хиперинсулинемията и инсулиновата резистентност.

 

Референции:

https://www.news-medical.net/news/20230129/Keto-diet-as-a-PCOS-treatment.aspx

https://link.springer.com/article/10.1007/s13668-023-00456-1