Диабетът тип 2 е водещо социално заболяване в световен мащаб. Учените са доказали, че балансираното хранене, заедно с поддържането на умерена физическа активност, предпазва от диабет от развитие на заболяването.


Настоящото проучване установява, че редовното консумиране на цели плодове, а не на плодов сок, значително намалява риска от диабет.


Проучването е публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, като резултатите от него показват, че консумацията на повече плодове е свързана с повишаване на инсулиновата чувствителност, имаща основно значение за развитие на диабет тип 2.Според Центъра за контрол и профилактика на заболяванията около 1 на всеки 10 души в САЩ е със захарен диабет, а от тях 90–95% имат диабет тип 2.


Клетките на засегнатите се „борят“ да приемат глюкозата в кръвното русло.

 

Патогенетичният механизъм на заболяването се дължи на инсулинова резистентност, тъй като именно инсулинът - хормон, произведен в панкреаса - улеснява преноса на кръвна захар в клетките, а при диабетици този процес е нарушен.


Д-р Ху и останалите съавтори подчертават, че здравословните хранителни режими за профилактика и лечение на диабет обикновено са богати на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, ядки, бобови растения. Освен това е налице умерена консумация на алкохол.


За целта на проучването се използва база данни от „Австралийското проучване“ за диабет, затлъстяване и начин на живот. Проучването набира 11 247 души между 1999–2000 г., като последващи проучвания са били проведени през 2004–2005 г. и 2011–2012 г.
Изследователите проследяват колко плодове консумират хората, кои конкретни плодове ядат и колко плодов сок пият.

 

След това изследователите са проверили колко от участниците са развили диабет тип 2 между началото и края на проучването. Те също така са разгледали биологичните маркери, свързани с риска от диабет тип 2.


Изследователите откриват връзка между високите нива на прием на плодове и по-ниския риск от развитие на диабет тип 2 в рамките на 5-годишното проучване.


Те също така откриват връзка между по-високата консумация на плодове и повишената инсулинова чувствителност.


Данните показват, че хората, които консумират около 2 порции плодове на ден, са с 36% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 през следващите 5 години в сравнение с тези, които консумират по-малко от половин порция плодове на ден.


Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/eating-whole-fruits-may-lower-risk-of-type-2-diabetes#Causation?

https://academic.oup.com/jcem/advance-article/doi/10.1210/clinem/dgab335/6290732