Като диария се определя състояние, при което в рамките на 24 часа засегнатото лице е имал 3 или повече изхождания, които са с водниста консистенция. Значение има и количеството на изпражненията за едно денонощие. Най-общо диарията може да бъде разделена на остра и хронична. Към групата на острите се причисляват диарии с продължителност до две седмици, а за хроничните е характерно персистиране на симптомите и след този период.
 
Най-честите причини за диария са заразяването с различни патогенни (болестотворни) микроорганизми – бактерии, вируси, паразитози. Причините могат да бъдат още хранителни токсикоинфекции, лекарствено-индуцирани, вследствие на нарушено смилане или абсорбция на храната, автоимунни заболявания, тумори по хода на чревния тракт и други.
 
В практиката се прилагат някои основни правила за хранене по време на диария и във възстановителния период. Но освен тяхното спазване е от значение и индивидуалният подход към всеки пациент и по-конкретно рестрикционните мерки по отношение на менюто да се определят според поносимостта към различните храни – тоест как консумацията им повлиява симптомите при всеки отделен пациент.
 
Първостепенно е установяване на причината за диария, за да се назначи подходящо лечение. Хранителната диета има значение за по-бързото възстановяване и отшумяване на диарията, но не винаги тя е достатъчна.
 
При диария е налице загуба на вода и соли от организма, които в някои случаи могат да бъдат значително и съответно носещи сериозни последствия за пациента. Особено податливи на обезводняване са малките деца.
 
Още в първите часове от настъпване на диарията се препоръчва ограничаване приема на храна и наблягане на приема на течности. Освен вода се препоръчва пиенето на билкови чайове – от мента, лайка, които оказват спазмолитичен ефект. Консумацията на течности трябва да бъде постепенна, на малки глътки и на често, тъй като в противен случай симптомите могат да се засилят.
 
Постепенно се преминава към консумацията на лесносмилаеми храни, които да бъдат с бедно съдържание на фибри, за да не дразнят допълнително чревната лигавица. Препоръчват се препечени филии, сухари, които да не бъдат приготвени от пълнозърнесто брашно. Храната се препоръчва да бъде с течно-кашава консистенция (бульони, нектари, крем-супи).
NEWS_MORE_BOX
 
Към менюто постепенно се прибавят варени картофи, моркови, бял ориз, както и нетлъсто сварено месо. Приготвянето на храната чрез печене също е допустимо, но не и пърженето. От значение е избягване на мазни храни, както и пикантни подправки.
 
В първите 3 до 5 дни от началото на диарията се препоръчва избягването на храни, които водят до образуване на газове. Такива са зелето, варивата (леща, боб), както и всички газирани напитки. Кофеинът въздейства върху моториката на червата, поради което се налага временното преустановяване на консумацията на кафе и кофеин-съдържащи напитки.
 
Забранява се консумацията на млечни продукти, с изключение на киселото мляко, което е вид естествен пробиотик, доставящ на организма т. нар. „полезни бактерии”, тъй като по време на диария балансът на чревната флора може да бъде нарушен. Други естествени източници на пробиотици са кефир, кисело зеле, маслини, туршии и други. От плодовете се препоръчва консумацията на банани, тъй като те съдържат лесно усвоими въглехидрати и същевременно са богати на калий.
 
При диарии, освен загуба на вода с честите изхождания се губи и значително количество соли. Най-сериозни са загубите на натрий и калий. Богати на калий са спанакът, сушените кайсии, някои видове риби (сьомга), варивата и други.
 
В рамките на 10 дни до две седмици след отшумяване на симптомите е препоръчително хранителният режим да бъде щадящ, тъй като функционалността на лигавицата се възстановява по-бързо от структурните изменения, следствие на възпалителния процес. 3784