Пречистващите диети имат двоен ефект – спомагат освобождаването на организма от натрупали се токсини и редуцират теглото. Детокс диетите имат полза обаче при няколко условия:

  • не се злоупотребява с тях,
  • подбере се правилната диета в препоръчания от специалист срок и
  • не се прибягва към нея само като временна мярка за спиране на неразумното хранене.

 

Защото, ако злоупотребяваме с храната и не се придържаме към правилен стил на хранене, епизодичното втурване към пречистващата диета не би могло да изпълни целите й. В останалите два случая режимът може да доведе до нежелано изтощаване на организма и накърняване на някои негови функции.

Същността на пречистваща диета се състои в консумация на предимно сурови (може и варени) плодове и зеленчуци, натурални прясно изцедени сокове и много вода. Диетите варират. Продължителността на подобен режим обаче не би трябвало да бъде по-дълъг от 5 дни.

По време на пречистващата диета е важно кафето да се замени с билков чай. Препоръчва се въздържане от консумация на алкохол, както и тютюнопушене.

Друга важна точка е избягване употребата на лесноусвоими въглехидрати, прости захари. За този период се спират естествени подсладители и заместители на захарта. Не е желателно добавянето дори на мед. Необходимо е да се ограничи и използването на сол.

За да се предотврати прекомерното изгладняване изключително важно е да се следват препоръките за периодичен прием на храна. При консумация само на плодове и зеленчуци храненето трябва да е на 2 часа. Това ще предотврати и поглъщането на неочаквано големи порции от тях, което би могло да създаде чувство на тежест за известно време и отново силно изгладняване.


NEWS_MORE_BOXВажно е и как се подбират продуктите според часа на деня. Добре е за закуска да се акцентира върху плодове, които са източници на естествено нишесте, но не картофи, снабдяват с енергия и засищат за по-дълго. Сутрин хапването на 1-2 банана с дъхав билков чай е идеалният вариант за старт на активна дейност. За вечерите са подходящи богатите салати. Подправянето с малко зехтин е допустимо. Може да се добави и парче натурално сирене. За обяд е подходящо да се хапне, например, добре сварен зелен фасул, леко подправен със сол и зехтин. Допуска се и лъжица-две кисело мляко.

Останалите 3 хранения са предимно плодови, може и под формата на сок. Опитайте се през деня да разделите минимум 1500 – 1700 ккал, като за основните хранения се дава по около 400 ккал. Останалите разпределете в междинните закуски.

Консумацията на вода не бива да пада под 2 литра.

Смисълът на пречистващата диета донякъде е повече да "превключи" организма на друг тип хранене. Тя може да се използва като подготвителен период за въвеждането на постоянен здравословен режим и да ни помогне да ограничим консумацията на някои не толкова полезни продукти, към които сме пристрастени или ядем по навик, като тестени продукти от бяло брашно, сладкарски изделия, мазни храни, полуфабрикати и пр.